29 May, 2011

Proses pemutihan Ketua UMNO Bahagian Merbok

Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Merbok yang diadakan pada 28 Mei cuba mempertontonkan perpaduan sudah berlaku dalam UMNO Bahagian untuk menawan kembali Merbok dalam PRU13 yang akan datang.

Kehadiran mantan-mantan wakil rakyat seperti bekas YB Tanjung Dawai, Rosnah Majid, Arzmi Hamid, Badri Yunus dalam mesyuarat tersebut adalah usaha-usaha pemutihan Ketua Bahagian,Tajul Urus Mat Zain yang selama ini mentadbir Bahagian Merbok dengan penuh kehitaman dan dendam kesumat.

Malah seminggu sebelum mesyuarat ini bekas Ahli Parlimen Merbok, Daim Zainudin telah dijemput oleh Ketua Bahagian untuk berjumpa ahli-ahli jawatankuasa Bahagian Merbok dan Datuk Ketua Bahagian telah mengambil kesempatan ini untuk memohon ampun dan maaf kepada Daim dari hujung rambut sehingga hujung kaki kerana keceluparan beliau mengherdik dan menghamun Daim belasan tahun dahulu semasa beliau menjadi Ketua Pemuda.

Satu lagi Inisiatif perpaduan yang konon Merbok sudah berpadu ialah apabila tidak ada pertandingan wakil UMNO Bahagian ke Perhimpunan Agung UMNO Malaysia atau lebih dikenali dengan G7.

Apapun perpaduan mestilah dibuktikan zahir dan batin bukan satu cakap-cakap atau retorik politik kosong dan lakunan.

Apabila memohon maaf lafazlah “maaf zahir dan batin” banyak kita yang memohon maaf zahir sahaja tetapi batin tidak diterjemahkan malah mengaum pekungnya, di hadapan bersalaman dan berdakapan sampai terpercik air liur tetapi di belakang menghimpun kelompok-kelompok kecil mencerca sesama rakan dalam parti.

Sejauh mana perpaduan akan terbukti, tunggulah semasa pemilihan calun pilihanraya kelak, apakah kita jamin tidak akan sabotaj kawan jikalau nama kita tidak terpilih sebagai calun kelak?

Tunggu dan lihat. "Wait and see, I tak jadi calun You mati....".

6 comments:

 1. Sebenarnya Tajul takut jika ada pertandingan G7 Dato Mi dan Dato Zubir akan mendapat keputusan majoriti yang mana mereka ini adalah merupakan bakal calun PRU 13 yg dpt diterima oelh semua golongan rakyat tak kira latar belakang mereka.Dia terpaksa menerima semua org Tok Mi dal am senarai G7 .Sah Tajul si ketul takut......... Tidok tak lena nam a tiada dlm senarai calun.Wahai Tajul padam MUKA.....

  ReplyDelete
 2. ini adalah straregi tajul untuk jangka pendek sahaja.Dia bukan ikhlas semua ini.Diwaktu yang sama dia dabik dada kondem Tok Mi Janggut yang makin kuat sekarang ini.Tajul kena ingat dosa dia pada Tun Daim .Zainudin Maidin ibarat can FORFIVE but not FORGET.Bila dia lihat rakan ketua bahagian yg lain kena hentam kuat dia pun mula kendur seperti di Sungai Petani.Tajul jangan ingat dia sahaja ada strategi sebaliknya orang lain pun ada juga strategi.Ada juga cakap-cakap yang Tajul dah kehabisan pulus untuk saraan askar upahannya.Siapa tak kenal Tajul bila hajat dia hendak cium jubok pun dia sanngup buat.Tapi bila dia dah dapat apa yg dia mahu maka dia akan sepak sapa sahaja.itu lah Tajul pelakon politik terburuk sepanjang pasca PRU 12.

  ReplyDelete
 3. Setujuuuu......betoiiiiiii si Ketul putih mata

  ReplyDelete
 4. farid redzuan...
  nampaknya anda punya masaalah peribadi dengan tajul kot.
  apakah ini menunjukan sikap dan perangai orang dalam umno sendiri.
  tak habis2 dengan sifat busuk hati dan dendam.
  aku anak kedah dan merantau mencari rezeki di lembah kelang.
  pernah mengundi di parlimen titiwangsa selama 2 penggal.
  lepas itu pindah ke parlimen hulu selangor dan mengundi selama 3 penggal.
  sejak awal tahun ini aku telah memohon untuk tukar tempat mengundi ke Dun kola nerang dalam parlimen padang terap dengan tujuan menambah satu undi untuk umno kedah.
  aku tak pernah kecil hati atau rasa dengki dengan pemimpin2 umno walaupun aku tidak mendapat satu sen pun bantuan dari mereka.
  nawaitu aku hanya satu..untuk umno semata-mata.
  nampaknya ramai ahli dah pemimpin umno masih berpenyakit gila babi.
  tak apat kehendak hati...mereka sanggup maki hamun dan berdendam dengan sesama mereka.
  orang2 macam farid redzuan inilah yang menjadikan umno kedah lemah dan tewas dalam pru12 dulu.

  "hashim bakal pengundi padang sanai"

  ReplyDelete
 5. betuiiiiiiiiiiiiii tu jgn lah dok sakit hati pada si tajul org kuat det khalid dan kj tu, takpayah dok layan kehendak dia tu lagi, lebih2 lagi utk jadi calon BN PRU13,
  apa yang TUN DAIM cakap dalam mesyuarat Bahagian tu????????????? bagi lah kami tau sama,aku rasa calun2 yang dah kalah tu tak akan di calunkan semula, pasai umno ada banyak ahli2 yang berwibawa, terpelajar dan berpengalaman,

  ReplyDelete
 6. Setuju sgt calun kitar semula umpama besi burok berkarat keng....

  ReplyDelete

(Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.