07 November, 2011

Marina Mahathir melenting

Dengan nada emosi Datuk Paduka Marina Mahathir membidas laporan media yang menggambarkan "Seksualiti Merdeka" sebagai "pesta seks bebas", dan mengugut untuk menyaman jika perkara itu tidak dijelaskan.

Beliau memberitahu sidang media bahawa "tiada kata yang dapat menggambarkan" kemarahan beliau apabila mendengar acara itu digambarkan sedemikian oleh stesen televisyen TV3 malam tadi, dan memberi amaran kepada wartawan dari stesen tersebut akan akibat jika salah lapur kenyataan tersebut.

"Saya telah melihat wajah anda dan kita tahu siapa anda," kata anak perempuan sulung bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada sidang akhbar di anjung depan ibu pejabat di sini Tenaganita,yang jelas kelihatan bersalaman dengan kemarahan.

Marina telah hadir di pejabat NGO satu tingkat itu di Jalan Gasing petang ini untuk memberi sokongan kepada empat-empat NGO hak asasi manusia serta rakan aktivis yang telah disoal siasat oleh polis berhubung penglibatan mereka dalam perayaan hak seksualiti yang diharamkan baru-baru ini.

Keempat-empat pengasas Seksualiti Merdeka ialah Pang Khee Teik, Pengerusi Bersih 2,Datuk Ambiga Sreenavasan, pengarah Tenaganita Irene Fernandez, dan ahli jawatankuasa Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah.

"Saya di sini hanya sebagai penyokong kerana dua tahun yang lalu, saya merasmikan Seksualiti Merdeka tanpa apa-apa kejadian," katanya.

Marina menjelaskan acara itu tidak menggalakkan hubungan seks bebas, tetapi untuk membantu mereka yang terpinggir seperti lesbian, gay, biseksual dan transgender(LGBT) untuk masyarakat memahami hak-hak mereka di sisi undang-undang.

"Ia adalah satu acara untuk menerangkan dan mendidik mereka tentang hak-hak mereka dalam undang-undang, dan bukannya luar dari itu.

“So I am very angry, very angry, there are no words to describe, at certain parties calling this a free sex festival. You have nothing better to do? Nowhere here is free sex allowed... are you crazy to imagine this?” she charged. (BERNAMA)

Korban Mukhriz terbesar di Kedah bukan untuk menunjuk-nunjuk

Mukhriz Ahli Parlimen Jerlun berkata sebanyak 175 ekor lembu disumbangkan oleh Pusat Khidmat Parlimen Jerlun untuk dikorbankan sempena Hari Raya Aidiladha.

"Kita buat korban perdana ini yang terbesar di Kedah (setahu saya) bukan untuk menunjuk-nunjuk. Bukan selalu kita boleh buat tetapi inilah makna pengorbanan.

"Sebagai umat Islam, pengorbanan pada Aidiladha harus difahami selain daging korban diagihkan kepada golongan yang berhak dan orang ramai juga mendapat manfaatnya," kata beliau.

Semua 170 buah kampung dalam Parlimen Jerlun mendapat seekor lembu korban bagi setiap kampung manakala tiga ekor disumbangkan kepada sekolah-sekolah agama dan dua ekor dibuat kenduri kampung sempena majis itu bermula 7 pagi hingga 3 petang yang dihadiri kira-kira 3,000 orang. -BERNAMA