12 September, 2009

Merbok dalam Sejarah Bahagian Akhir - Hapuskan Si Kitul dalam UMNO Merbok.

Di dalam UMNO Merbok sendiri tidak ramai yang gila-mengila untuk kerja-kerja lobi-melobi menjadi calun setiap kali PRU cuma hanya wujud seorang Si Kitul sahaja.

Jika namanya tercicir dari pencalunan si Kitul mula tawar-menawar untuk dilantik menjadi Senator pula. Selepas mendapat Senator si Kitul akan mengejar projek-projek pula. Selepas mendapat projek si Kitul akan melobi untuk menjawat jawatan dalam syarikat-syarikat GLC pula. Apabila memegang sebagai Pengerusi GLC Kerajaan Negeri Kedah si Kitul akan mengaut segala laba-laba untuk kepentingan peribadi sebagai persediaan mengahadapi pemilihan dalamUMNO. Inilah kerja si Kitul.

Apabila si Kitul telah kaya-raya maka bangkitlah satu tahap keegoan dan kesombongan yang menjadi-jadi bersama juak-juaknya. Sehingga juak-juak mereka mendabik dada mengatakan merekalah yang berkuasa menentukan siapa calun disini dan mereka melaung-laungkan slogan keangkuhan mereka "aku berjaya menendang Daim keluar dari Merbok, aku berjaya menendang Mokhzani anak Mahathir dari Merbok dan aku berjaya menendang Zainudin Maidin keluar dari sini" .

Sikap-sikap sebeginilah yang menyebabkan hari ini UMNO Kedah menanggung akibatnya dengan kejatuhan tersepuk mereka dalam PRU 12 yang lepas.

Kesimpulannya kejatuhan Kedah hari ini adalah faktor dalaman UMNO sendiri bukannnya PAS itu kuat.

Sebagai pengajarannya Merbok Times tidak akan berkompromi dan akan terus mengeritik setiap detik dan jam untuk kebaikan. Setiap inci kepincangan dalaman UMNO Kedah amnya dan khasnya UMNO Merbok akan didedah. Samaada mereka berubah atau mereka akan diubah.

Malangnya sehingga saat dan hari ini tidak nampak bunga-bunga mereka akan berubah malah lebih porak-peranda situasi politik di Merbok.

Keagongan Empayar Melayu Melaka tidak akan jatuh ke tangan Portugis jika Si Kitul dibunuh terlebih dahulu.

Salam Aidil Fitri dari seluruh Editorial Bureaus Merbok Times.