03 May, 2013

PANDANGAN GENERASI MUDA KAUM CINA - BAHAGIAN AKHIR

 Amelia: Saya anak Malaysia generasi ketiga. Selama 12 tahun di sekolah, saya menyanyikan Negaraku setiap Isnin dan Rukunegara saya hafal di hati. Semua keluarga saya di Malaysia tanpa sebarang hubungan dengan negara China.
Saya tidak langsung tahu membaca atau menulis dalam bahasa Cina dan Kantonis saya teruk sekali. Saya hanya cintakan satu negara. Negara ini. Dan satu negara sajalah tumpahnya darahku. Negara ini.Rakan-rakan sekalian, kita semua adalah sama. Tak kira bangsa. Kami rakyat Malaysia. Ke sekolah yang sama. 
Bermain benda yang sama. Jumlah hari cuti umum yang kami nikmati pun sama. Kenangan yang sama. Paling penting, tanahair yang sama kami berkongsi. Tiada antara kami yang lebih Malaysia daripada yang lain. Dan tidak patut kami dibuat untuk merasakan sebegitu. 

SYA: Hari cuti kerajaan Pakatan Rakyat berbeza. Oleh itu, hari cuti minggu Pakatan Rakyat di Kelantan dan Kedah adalah hari Jummat dan hari Ahad adalah hari bekerja mereka. Naib Pengerusi PAS sendiri iaitu Datuk Husam Musa berkata sekirannya Pakatan Rakyat menang maka hari cuti Negara Malaysia akan dari hari Ahad kepada hari Jumaat. 

Amelia: Rakan-rakan sekalian, jika anda melihat saya jatuh, anda akan menolong saya? Saya pasti anda akan. Bagaimana pula jika anda melihat seseorang memberitahu yang saya tidak dialukan di sini? Adakah anda akan berdiri untuk saya? Sebagai kawan, kita mesti berdiri untuk satu sama lain. 
Jika saya melihat seseorang mendera atau melucutkan hak anda, saya akan berdiri untuk anda. Ini kerana kita semua sama. Kita tidak perlu BN untuk memberitahu bahawa kita 1Malaysia. Kami memang telah sebegitu untuk sekian lama.

SYA: Ya. Anda tidak perlu BN untuk memberitahu anda konsep satu Malaysia kerana kata anda rakyat sudah bersatu. Kalau rakyat sudah bersatu maka anda hanya menyangkal kenyataan pemimpin Pakatan Rakyat yang mengatakan masyarakat di bawah kerajaan BN berpecah belah sedangkan anda sudah membuktikan kita sudah bersatu. 
Jika kenyataan dan tuduhan Pakatan Rakyat mengenai perpaduan Negara kita adalah palsu maka mengapa lagi kita perlu menolak BN dan menerima mereka yang melemparkan tuduhan yang palsu? Adakah juga benar Pakatan Rakyat menjanjikan Kesaksamaan? 
Dalam Manifesto Pakatan Rakyat (baca sendiri) hanya adalah peruntukkan kepada Institusi Jabatan Islam tetapi tiada langsung kepada golongan Krisitan, Hindu dan Buddha yang dalam Manifesto terbaru BN ada menyebut peruntukan kepada semua rumah ibadat. 
Dalam Manifesto Pakatan Rakyat juga (kaji sendiri) hanya ada peruntukkan kepada orang Asli dan Melayu Felda tetapi tidak ada peruntukkan khas kepada kaum lain di negara Malaysia tetapi dalam manifesto BN ada peruntukkan mengikut kaum dan etnik termasuk Cina, India, Sabah dan Sarawak. 
Jangan lupa ketika DAP memenangi kerusi di Perak suatu ketika dahulu jawatan Menteri Besar tetapi diberikan kepada PAS berbanding dengan BN apabila statistik penduduk Melayu di Pulau Pinang lebih banyak daripada Cina tetapi jawatan Ketua Menteri diberikan kepada Cina. Jika bukan sistem BN maka adakah Lim Guan Eng akan menjadi Ketua Menteri di Pulau Pinang ?

Amelia: Ramai yang takut PR bukannya lebih baik. Sebenarnya, saya juga tiada jawapan. Saya tidak tahu jika PR adalah penyelesaian kepada kerajaan yang lebih baik. Saya tidak tahu sama ada mereka benar-benar akan membawa perubahan kepada Malaysia. 
Yang saya tahu, kita sangat memerlukan “check and balance” di negara ini. Tidak sihat untuk kerajaan yang sama memerintah selama 56 tahun. Marilah kita menggunakan logik untuk menganalisa ini. Jika anda adalah kerajaan dan telah berkuasa selama 56 tahun, takkankah anda menjadi leka? Jika anda tahu anda akan menang setiap kali, anda akan cuba lebih keras? 
Memang sifat manusia untuk mengambil remeh perkara-perkara yang mudah dan BN telah mengambil remeh. Ia telah lupa peranan yang sepatutnya. 

SYA: Anda sendiri juga tidak yakin bahawa PR akan melakukan dengan lebih baik. Jawapannya sudah jelas terbukti apabila saya berkata tidak pernah dalam sejarah BN FDI Penang jatuh kepada 73% dan beban hutang Kedah meningkat daripada RM 1 billion (55 tahun BN) kepada RM 3 billion (5 tahun sahaja PR). Fakta sudah jelas di depan mata dan hanya terpulang kepada saudari untuk menerima realiti dan hakikat sebenar. 

Amelia: Kita perlu perubahan ini kerana kita perlu memulihkan proses demokrasi di negara kita. Kita perlu kuasa untuk beralih kembali kepada rakyat. Kita perlukan kerajaan yang takut kepada rakyat dan bukan sebaliknya. Ini adalah kerana hanya dengan rasa takut itu akan kerajaan melakukan kerjanya dengan baik. 
Kita tahu perasaannya bekerja dengan bos yang benar-benar menakutkan. Secara semula jadi, kerja kami pun lebih baik kerana takut dipecat. Sama logiknya. 

SYA: Kalau benar kita perlu check and balance dan kata saudari pada awal artikel anda bahawa majoriti kawan anda sudah menyokong PR dan seorang dua sahaja yang menyokong BN maka bukankah ini juga 'check and balance'? 
Kalau benarpun saudari mahupun PR untuk memang maka undi juga perlu diberikan kepada BN supaya kalau benar BN menjadi pembangkang maka BN akan menjadi pembangkang yang kuat dan bukannya seperti orang ramai yang hendak lihat BN kita dihapuskan selama–lamanya (hilangnya check and balance). 
Kompisisi masyarakat Cina menyokong PR sudah tidak lagi balance (80-90%). Adakah ini balance dan seimbang namanya? 

Amelia: Kuasa perlu beralih kembali kepada rakyat. Jika rakyat berjaya mengubah kerajaan, separuh perjuangan sudah dimenangi. Rakyat akan tahu bahawa kita boleh memilih mereka yang terbaik untuk mentadbir negara. 
Jika ini berlaku, dengan mudahnya kita boleh membuang PR keluar selepas 5 tahun jika mereka tidak melakukan kerja yang baik dan memilih BN lagi jika terbukti mereka lebih baik. 

SYA: Kuasa hendak dikembalikan kepada rakyat tidak semestinya mesti menyokong Pakatan Rakyat. Dengan menyokong Pakatan Rakyat maka kuasa itu sebenarnya hanya diberikan kepada parti politk dan bukan rakyat. 
Untuk memilih mereka yang terbaik untuk mentadbir negara tidak semestinya parti politik tetapi lebih kepada pemimpin mana untuk memimpin Negara. Parti itu adalah sesuatu yang tidak bernyawa dan manusialah yang menggerakkan negara kita. 
Perubahan bukan sahaja boleh dilakukan secara luaran tetapi juga secara dalaman apabila rakyat diajak untuk mengubah BN dari dalaman. Lebih–lebih lagi BN kini menampilkan lebih daripada 50% muka baru yang bersih, tidak rasuah dan tidak pernah berdosa dan memiliki sebarang isu sebelum ini. 
Mengapa perlu menolak mereka yang bersih? Dari segi kepimpinan negara rakyat sebenarnya sudah memberi lebih banyak masa kepada Anwar berbanding Najib. Ketika Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri jangka hayatnya lebih panjang daripada karier Najib sebagai PM dan TPM. 

Amelia: Fikirkan ini sebagai membantu BN untuk berubah. BN tidak akan berubah selagi kita masih memberikan mereka kuasa pemerintahan walaupun ketidakcekapan setelah sekian lama. Mereka banyak menjanjikan perubahan tetapi kita telah memberikan mereka 12 peluang untuk berubah. 
Jika kita tendang mereka keluar masa ini, maka mereka perlu menyusun semula diri sendiri dan bersaing keras untuk memenangi hati rakyat. Mungkin dengan itu, kita akan melihat dasar-dasar yang lebih baik dan tadbir urus yang lebih baik. Dan kita akan mempunyai dua pihak yang kukuh bagi kita untuk memilih. Dan setelah itu, bolehlah kita mempunyai perdebatan intelek tentang dasar-dasar dan rancangan, bukannya taktik menakut-nakutkan kaum yang kita lihat dalam kempen pilihanraya kita hari ini. 
Jika kita berjaya mengubah landskap politik kita, maka kita, rakyat, akan menang. Malaysia akan dipulihkan. 

SYA: Jika BN tidak akan berubah maka mengapa 50% muka baru ditampilkan? Jika BN tidak berubah maka mengapa Najib menghapuskan akta media percetakan, ISA, Auku dan juga DEB? Jika BN tidak akan berubah mengapa pula indeks persepsi rasuah Malaysia meningkat kepada 6 tangga? Jika BN tidak akan berubah maka mengapa pula DNA UMNO iaitu Anwar sekarang pula boleh berubah dan DNA MCA iaitu Chua Jui Meng kini di PKR akan berubah? BN kalau tidak cekap pun tidak pernah dari segi FDI Penang dan Ekonomi dalam 55 tahun teruk seperti DAP yang hanya memerintah selama 5 tahun. 
END.

PANDANGAN GENERASI MUDA KAUM CINA - BAHAGIAN 2

Forum di bawah bahagian 2 - dipetik dari blogger Shen Yee Aun (SYA) 1SYA yang menjawab kenyataan siber trooper Amelia Tan yang bertajuk “Untuk Rakan-Rakan Penyokong BN Saya Yang Tersayang” Facebook Amelia Tan 

Forum ini adalah gambaran secebis pemikiran generasi muda masyarakat Cina hari ini di mana ruang ini cuba ditawan oleh DAP. 

Amelia: Sepanjang hidup, kami diberitahu untuk menjadi yang lebih baik. Kita pergi ke sekolah untuk menjadi lebih baik, kita mengkaji agama untuk menjadi versi diri yang lebih baik, kita bekerja keras untuk mendapatkan kedudukan yang lebih baik. Memang lumrah semulajadi untuk menjadi lebih baik. 
Oleh itu, apabila mahu membuat perbandingan, kita tidak boleh samakan dengan negara-negara yang lebih teruk dan bersyukur bahawa kita bukan mereka. Ini bukan soal ketamakan. Kita mahu menjadi yang lebih baik dan kita mahu ada ruang untuk peningkatan. 
Ingat, kita membayar cukai supaya kerajaan boleh mentadbir negara. Kita mempunyai hak untuk pentadbiran yang lebih baik. Ia tanggungjawab kita untuk memastikan bahawa kerajaan menjadi lebih baik. Kita berhutang kepada negara kita. Kita berhutang kepada anak-anak kita. Kita berhutang kepada diri kita sendiri. 

SYA: Rakyat sememangnya ada hak untuk pentadbiran yang lebih baik tetapi pada masa yang sama DAP juga gagal untuk membuktikkan mereka mampu untuk mentadbir Negara kita dengan lebih baik apabila FDI negeri Pulau Pinang menjunam sebanyak 73% yang tidak pernah berlaku dalam 50 tahun pemerintahan BN di Pulau Pinang selama ini. Kita juga jangan lupa beban hutang negeri Kedah di bawah kerajaan Barisan Nasional selama 55 tahun hanyalah sebanyak RM 1 billion tetapi Pakatan Rakyat memerintah sebanyak 5 tahun sahaja hutang ini sudah mencecah angka hutang sebanyak RM 3 billion. 
Oleh itu, kalau benar kata saudari kita jangan samakan dengan Negara yang lebih baik maka kita bezakan sahaja kebenaran pengurusan dan pentadbiran Pakatan Rakyat yang jauh lebih teruk terbukti daripada Barisan Nasional apabila telah diberi peluang 5 tahun untuk mentadbir 4 buah negeri di Malaysia. HURU-HARA DAN KETIDAKSTABILAN.
 
Amelia: Ramai yang meletakkan ini sebagai sebab untuk menyokong BN. Jika pembangkang menang, akan ada rusuhan jalan dan ekonomi akan runtuh. Di mana pula logiknya? Jika PR menang GE13, mengapa pula mereka mahu menyebabkan rusuhan? Mereka telah menang! Jadi fikirlah, jika ada rusuhan, siapa penyebabnya? Pihak yang kalah? BN? 
Jika parti yang anda sokong hendak merusuh kerana kalah, sekaligus tidak menghormati proses demokrasi kita, adakah anda masih akan menyokong mereka sebagai pemimpin yang baik dan adil? Adakah ini cara kita dibesarkan? Membuat kecoh apabila kalah? Adakah ini cara kita mendidik anak-anak? Kalah tanpa integriti? 

SYA: Ketidakstabilan yang dimaksudkan oleh pihak Barisan Nasional bukanlah seperti yang telah dimanipulasi oleh saudari. Rusuhan yang kita maksudkan adalah rusuhan dalaman Pakatan Rakyat. Sekiranya sebelum berkuasa dan menang pun mereka telah berperang sesama sendiri maka adakah Pakatan Rakyat masih lagi boleh dipercayai untuk menjamin ketabilan politik Negara kita? 
Kita lihat bagaimana Presiden PAS boleh menyokong calon bebas DAP berbanding pula dengan calon Pakatan Rakyat iaitu PKR di Pahang? Kita juga lihat pertembungan 7 penjuru pada PR 13 antara PAS dan PKR. Perbezaan idelogi PAS dan DAP juga adalah amat ketara seperti ‘traffic light’ kita iaitu PAS kata Lampu Hijau kepada HUDUD tetapi DAP pula memberi Lampu Merah kepada HUDUD. 
Dalam sejarah juga yang membuat rusuhan selama ini adalah Pakatan Rakyat. Ketika mereka gagal untuk menawan Putrajaya dan kalah pada pilihan raya yang lepas maka wujudlah BERSIH 1.0, 2.0, 3.0 dan 4.0 yang ditaja oleh NED.
NED sebenarnya merupakan sebuah agensi yang menaja pelbagai lagi hura–hara di seluruh dunia termasuk Arab, Thailand, Rusia, Indonesia dan sebagainya. 
Oleh itu hendak saya pula tanya saudari jika parti yang anda sokong hendak merusuh kerana kalah, sekaligus tidak menghormati proses demokrasi kita, adakah anda masih akan menyokong mereka sebagai pemimpin yang baik dan adil? Adakah ini cara kita dibesarkan? Membuat kecoh apabila kalah? Adakah ini cara kita mendidik anak-anak? Kalah tanpa integriti? 

Amelia: Perihal kejatuhan ekonomi, ekonomi kita telah berjalan secara “auto-pilot” selama bertahun-tahun. Saya tidak percaya bahawa ekonomi negara akan runtuh kerana saya percayakan rakyat kita. Ekonomi kita bukan segalanya dikendalikan oleh kerajaan. Mereka mempunyai peranan, ya, tetapi KITA sebagai rakyat, memainkan peranan yang lebih besar. Kita adalah blok pembangunan dan kitalah yang menggerakkan ekonomi. Adakah bank-bank dan syarikat multinasional akan gagal berfungsi kerana perubahan kerajaan? Tidak. Kerana jika ada perubahan kerajaan pada 6 Mei, kita tetap kena balik kerja!Perniagaan masih akan dijalankan dan segalanya akan berfungsi seperti biasa. Banyak perniagaan besar di Malaysia berjaya dibangunkan bukan kerana kerajaan. Ia kerana orang-orang kita yang inovatif dan bekerja keras. Kamilah yang menggerakkan ekonomi, bukan kerajaan. Kami hanya memerlukan ruang yang stabil untuk menjalankan rutin harian. Jadi, jika BN tidak membuat kecoh kalau kalah, urusniaga tetap akan berlaku dan perdagangan masih akan hidup. Selagi BN tak buat kecoh lah. 

SYA: Pandangan ekonomi saudari masih lagi tidak cukup luas apabila saudari melupai faktor “pelabur asing’. Sekirannya sesebuah Negara memiliki pertukaran kerajaan maka ramai pakar kewangan tempatan dan dunia termasuk JP Morgan sendiri telah menyatakan bahawa bursa saham dan ekonomi Malaysia akan terggugat. 
Lebih–lebih lagi lihat sahajalah bagaimana Pakatan Rakyat menguruskan Kedah dan Kelantan yang merupakan antara negeri termiskin dan mundur dari segi ekonomi di Malaysia. Sekirannya benarlah konsep saudari bahawa ekonomi itu digerakkan oleh rakyat dan bukan kerajaan maka mengapa pula rakyat hanya akan bergerak untuk membangunkan ekonomi sekirannya sahaja Pakatan Rakyat adalah kerajaan dan rakyat tidak menggerakkan ekonomi kita jika kerajaan itu adalah Barisan Nasional? Sekiranya begini tanda aras anda maka masalah kini adalah siapakah kerajaan atau masalah rakyat?

Amelia: Sebagai orang bandar, sangat mudah untuk kita lupa bahawa di Malaysia, masih ada sebahagian besar rakyat yang hidup dalam kemiskinan. Begitu miskin sehingga tidak mampu membeli makanan. Tahukah kita bagaimana perasaannya tidak mampu membeli makanan?
Saya tidak, dan saya berterima kasih. Tetapi adakah ini bermakna kita lupakan orang-orang kampung dan berpura-pura bahawa mereka tidak wujud? Kita semua rakyat Malaysia. Mengapa mereka masih begitu miskin? Mengapa tiada yang dilakukan untuk memperbaiki kehidupan mereka? Selepas berkuasa 56 tahun, SEKURANG-KURANGNYA, BN patut telah membantu orang-orang miskin mampu membeli makanan, bukan? 

SYA: Tadi saudari suruh kita jangan bandingkan dengan Negara yang kurang maju dan sebaliknya Negara yang lebih maju. Oleh itu , sedarkah saudari bahawa hakikatnya kesemua Negara maju di dunia termasuk gergarsi ekonomi dunia no 1 Amerika Syarikat dan no 2 China terdapat lebih ramai orang miskin dan jurang pendapatan antara orang kaya dan miskin di kedua–dua Negara tersebut adalah jauh lebih tinggi daripada Negara Malaysia? 
BRIM Perdana Menteri Najib adalah untuk membantu golongan miskin ini yang pendapatan mereka kurang daripada RM 3000 dan isu ini pun dimanipulasi oleh Pakatan Rakyat bahawa BRIM akan bankrapkan negara? Sedangkan tuduhan ini bercanggah dengan Pakar Ekonomi Rafizi Ramli apabila beliau sendiri menjanjikan sekirannya Pakatan Rakyat memerintah BRIM bukan sahaja diteruskan maka lagi ditingkatkan. 
Bukankah keadaan ini lagi membankrapkan negara? Negeri Selangor dan Pulau Pinang merupakan antara negeri yang paling maju di Malaysia dan setelah DAP memerintah tiada sebuah pun rumah kos rendah yang dibina oleh mereka kepada rakyat yang miskin. 

Amelia: Tetapi tidak, yang miskin masih terpinggir manakala rasuah berleluasa dalam kerajaan. Satu perkara yang saya gagal fahami, kawan-kawan yang dikasihi, bagaimanakah anda boleh berdiri dengan kerajaan yang sebegitu korup?
Setiap tahun, ketua audit melaporkan perbelanjaan berlebihan yang tidak masuk akal; namun tiada tindakan diambil. RM15,000 untuk komputer riba, RM700 untuk kalkulator. Kita semua tahu ini berlaku dan kita semua tahu ia adalah benar. 
Begitu mendalamnya rasuah berakar umbi ke dalam sistem tetapi kita menutup mata dan membiarkan sahaja. Kita akui bahawa rasuah memang masalah dalam kerajaan tetapi kamu bertanya pula, kerajaan mana yang tidak korup? 

SYA: Rasuah kita dalam ranking dunia sudah meningkat dari 6 tangga iaitu daripada 60 kepada 54 (Indeks Rasuah) yang dilaporkan oleh pihak neutral peringkat antarabangsa. Keadaan ini hanya menandakan rasuah Negara Malaysia di bawah pemerintahan Barisan Nasional Najib sudah bertambah baik. 
Sekirannya Ketua Audit Negara kita mampu melaporkan kes rasuah yang berlaku dalam kerajaan maka kenyataan ini hanya menyangkal dakwaan pembangkang yang kerajaan senantiasa menyembunyikan laporan rasuah BN. 
Maknanya pentadbiran kerajaan BN masih telus untuk melaporkan rasuah dalaman. Jangan lupa juga Ketua Audit juga melaporkan RM 32 billion projek di bawah Pakatan Rakyat Kedah tanpa sebarang proses tender terbuka yang diperjuangkan oleh mereka. 
Persoalannya bukanlah kerajaan mana yang tidak rasuah tetapi lebih kepada Pakatan Rakyat sendiri juga rasuah maka sekirannya benar rakyat menentang rasuah maka rakyat juga perlu menolak Pakatan Rakyat. 
Kenyataan ini turut diperkukuhkan oleh beberapa tokoh Pakatan Rakyat. DAP Ng Sue Lim sendiri dalam konvensyen DAP menyatakan rasuah sudah mula berleluasa dan merabak dalam DAP. DAP Kulasegaran dalam twitternya sendiri menuduh Nga Kor Ming terlibat dalam rasuah . Rasuah Nga Kor Ming adalah paling cepat di dunia kerana kurang daripada 50 berkuasa di Perak sudah memberi kontrak kepada isterinya sendiri. 
Naib Pengerusi PKR Surendren sendiri berkata kepada fz.com bahawa pemimpin Pakatan Rakyat juga terlibat dalam rasuah. 
Oleh itu , sekirannya rasuah merupakan satu sebab kita perlu menolak BN maka mengapa tidak juga rasuah merupakan satu isu yang kita perlu menolak PR apabila PR sendiri juga RASUAH? 
Lihat sahaja kes DAP Jenice Lee ketika BN menuduh Jenice Lee Rasuah pada awalnya DAP pula keluar mempertahankan Jenice Lee tetapi kini apabila mereka berpaling tadah maka DAP sendiri yang melaporkan kes rasuah Jenice Lee. 
Lebih hiprokritnya adalah Lim Kit Siang menggugut Jenice Lee sekiranya beliau sanggup menarik diri maka beliau sendiri akan merayu bagi pihak Jenice Lee. Maksudnya sekiranya seseorang itu tidak menentang DAP walaupun Rasuah DAP Lim Kit Siang juga akan mempertahankannya.

PARTI MANA YANG PATUT KITA PANGKAH?

Hari membuang undi sudah semakin dekat. Jika umur kita panjang kita akan keluar membuang undi pada 5hb Mei 2013 bermula jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang. 

Sejak Merdeka kita telah melalui 12 kali pilihanraya umum tetapi pilihanraya umum kali yang 13 kali ini membawa satu agenda besar dan cukup bermakna khasnya kepada umat Islam negara ini. 

Jika kita sedar semua pengundi Islam seharusnya turun berduyun-duyun untuk mengundi kerana kita tidak boleh tidur lagi. 

Untuk peringatan, pilihanraya kali ini berisi agenda tersurat dan tersirat oleh pihak-pihak tertentu yang sedang ‘test market’ atau menguji pasaran dengan menyuntik jarun-jarum halus bagi melemahkan umat Islam negara ini dengan bermatlamatkan Islam akan tergadai di bumi Malaysia ini. 

Strategi dan pendekatan yang terancang ketika ini ialah melalui proses pilihanraya di dalam negara yang mengamalkan sistem demokrasi. Jika Islam berjaya tergadai di Malaysia ini melalui proses demokrasi dalam pilihanraya kali ini ia merupakan setapak kearah seribu langkah yang lebih jauh untuk ditonjolkan kepada dunia bahawa Islam di Malaysia telah goyah. 

Mereka sentiasa bimbang dan khuatir dengan kebangkitan Islam di negara ini yang begitu vokal menentang Israel dan Yahudi. Malaysia dilihat sebagai katallis, model dan rujukan negara-negara Islam yang sedang membangun di dunia ini. Ingatlah orang-orang Yahudi dan Nasrani sentiasa tidak tidur dan akan senang dengan kita sehinggalah kita mengikut agama mereka. (Al Baqarah : 120) 

Samaada kita sedar atau tidak kita telah berulang-ulang kali diberi peringatan apabila setiap kali kita membaca Al Quran. Di dalam Surah An Nisa ayat 46, di dalam ayat ini Allah SWT dengan jelas telah menjelaskan bagaimana golongan Yahudi telah memutar belitkan kitab Taurat yang diturunkan kepada Nabi Musa. 

Mereka memutar belitkan dan memanupulasikan kitab Taurat dengan mencampuradukkan wahyu yang diterima Nabi Musa (AS) dengan penulisan nenek moyang mereka sehingga Kitab Taurat menjadi caca merba dan tidak asli lagi. Mereka mengubah perkataan Allah dari tempatnya sehingga mengubah maknanya dan menyimpang dari makna asal Kitab Taurat itu sendiri. Sehingga akhirnya Allah SWT murka dan melaknat mereka. 

Peringatan ini jelas bahawa kerja-kerja memanupulasikan ayat-ayat Allah oleh golongan ini bukan lah satu perkara baru sehingga mengheret sesama kita di dalam kemelut perbalahan dan perdebatan yang berbelit-belit padahal semua ini sudah jelas di dalam Al Quran. Hari ini mereka sedang mengulangi episod yang sama tetapi pendekatan yang lebih licik dan halus. 

Mereka sedar adalah mustahil mereka dapat mengubah kitab suci Al Quran kerana sentiasa di dalam peliharaan Allah, tidak seperti mana mereka berjaya memutar belitkan Kitab Taurat Nabi Musa tetapi hari ini mereka mengubah strategi dengan mengugut di atas kertas undi untuk merampas kalimah Allah supaya dapat diletak di dalam Bible mereka dengan agenda untuk mencelarukan pemikiran umat Islam. 

Fikir lah masak-masak, jika kita memilih golongan yang membenarkan kalimah Allah untuk diguna pakai di dalam Bible sebenarnya kita telah termakan umpan dengan mengheret umat Islam ke dalam kancah kecelaruan dan kelak kita akan terjerumus ke dalam perangkap perigi buta menjadi bengong, ragu dan sesat. Strategi ini amat bertepatan dengan kata-kata Presiden AS yang ke 33, Harry S. Truman “If We Cannot Convince Them We Confuse Them” yang membawa maksud “Kalau Kita Tidak Dapat Menyakinkan Mereka Kita Celarukan Mereka”. 

Realitinya hari ini pun minda kita telah bercelaru untuk membuat keputusan parti mana yang patut kita pangkah di atas kertas undi pada 5hb nanti. Sesekali kita dibuai dengan janji-janji indah manifesto, statistik dan data-data yang sungguh hebat oleh parti-parti yang menawarkan diri untuk bertanding. Kita disogok dengan ceramah demi ceramah yang sungguh menyakinkan dengan sambutannya ratusan ribu manusia yang hadir, angguk dan bertepuk sorak. Kita juga tidak pernah sepi dikunjungi penjelajah-penjelajah bermusim memba slogan rakyat dengan menawarkan berbagai-bagai manisan untuk rakyat. 

Persoalannya di manakah kewajarannya untuk kita memilih parti yang bakal berkuasa? Apakah keputusan yang akan kita buat nanti atas penilaian tawaran manifesto yang menarik atau kehebatan berpidato dan ceramah atau kekerapan dikunjungi penjelajah-penjelajah rakyat?. 

Hakikatnya jika kita sebagai pengundi Islam yang berpegang teguh dengan ajaran Islam yang maha suci ini semua ini dikira akan menjadi sampah belaka dan langsung tidak membawa apa makna jika perkara pokok dan asas pengangan kita iaitu kalimah Allah digadaikan kepada Yahudi dan Nasrani. 

Tidak ada gunanya semua ini jika hanya untuk beroleh kekuasaan di bumi Allah yang sementara ini. 

Sedarlah, kita sebagai pengundi Islam tidak akan sesekali menukar ayat-ayat Allah dengan harga yang sedikit (Al Maidah ayat 44) dan ini hendaklah kita terjemahkan di atas kertas undi kita pada 5hb Mei 2013 nanti dengan tidak memangkah golongan yang menggadai kalimah Allah. END.

PANDANGAN GENERASI MUDA KAUM CINA - BAH 1

Forum di bawah dipetik dari blogger Shen Yee Aun (SYA) 1SYA yang menjawab kenyataan siber trooper Amelia Tan yang bertajuk “Untuk Rakan-Rakan Penyokong BN Saya Yang Tersayang” Facebook. Amelia Tan

Forum ini adalah gambaran secebis pemikiran generasi muda masyarakat Cina hari ini di mana ruang ini cuba ditawan oleh DAP. 

Amelia: Pertama sekali, saya percaya bahawa ia adalah hak semua orang untuk mengundi sesiapa yang mereka fikirkan layak dan saya tidak berpendapat bahawa mereka yang menyokong BN sebagai jahat atau korup. Tidak sama sekali. 
Saya kenal anda dengan cukup rapat untuk mengetahui bahawa anda adalah manusia yang baik dan ini adalah mengapa kami bersahabat. Saya juga telah mendengar justifikasi anda tentang mengapa kita perlu memberi BN peluang dan saya benar-benar memahami pendapat anda. 

SYA: Pertama sekali saya merasakan bahawa pendapat individu dan peribadi anda sememangnya mulia dan seharusnya dipuji. Namun begitu, keadaan ini tidak melambangkan persepsi yang cuba dibawa oleh tentera – tentera Red Bean Army (Cyber Trooper DAP) apabila sesiapa sahaja yang menyatakan sokongan mereka kepada Barisan Nasional maka akan terus dilemparkan dengan pelbagai tuduhan , maki–hamun termasuk dilabel sebagai Pengkhianat Cina dan juga Anjing . Kritikan ini adakalanya juga dilanjutkan kepada keluarga , rakan dan ibu bapa sesetengah individu yang menyokong Barisan Nasional. 

Amelia: Ramai yang terus memberi sokongan kepada BN kerana mereka berpendapat bahawa kita harus bersyukur dengan pemberian kerajaan. Kita diberikan akses kepada pendidikan, ekonomi dan ruang untuk perkembangan, negara kita agak selamat berbanding dengan Kemboja atau Filipina, kita mempunyai KWSP, kita diberi BR1M dan BR1M2 dan kita telah menjadi negara yang agak aman selama 56 tahun. Sebelum saya teruskan, marilah kita memahami peranan kerajaan. 
Peranan kerajaan pada dasarnya hanyalah untuk mentadbir. Tugasnya untuk menyediakan rakyat dengan pendidikan, penjagaan kesihatan, ekonomi yang sihat, infrastruktur, keselamatan awam dan menjaga keseimbangan dan keharmonian negara. Jelas sekali, untuk menjalankan segala tugasan ini, kerajaan memerlukan wang. 
Di manakah datangnya wang ini? Ya, dari kita semua, Rakyat. Jadi, kita membayar wang kepada kerajaan, dalam bentuk cukai setiap bulan, untuk menyediakan perkhidmatan-perkhidmatan buat “kesyukuran” kami. 
Bagi saya, ia seperti mengatakan yang bos saya harus berterima kasih kerana saya datang ke kerja setiap pagi walaupun saya dibayar untuk melakukannya. 

SYA: Walaupun yang membayar wang itu adalah rakyat melalui cukai kepada kerajaan (bos membayar pekerja) tetapi kredit juga seharusnya diberikan kepada pekerja (kerajaan) yang berkerja bersusah payah untuk menguruskan sesebuah syarikat (Negara). Kita tidak seharusnya merasakan bos adalah segala – galanya iaitu saya yang membayar gaji anda maka saya layak untuk “take things for granted “. Oleh itu persoalan dimanakah datangnya wang kerajaan dan syarikat perlu juga seiring dengan usaha dan peranan yang dimainkan oleh siapakah yang menggerakan, mengguruskan dan berkerja untuk sesebuah syarikat ? 

Amelia: Mari kita memahami satu perkara. Apa yang kita kini ada; pendidikan, penjagaan kesihatan, KWSP dan lain-lain, bukanlah sesuatu hak istimewa yang disajikan khas oleh BN untuk kita. SETIAP negara dengan kerajaan yang kukuh akan mempunyai semua kemudahan ini; jika tidak, mereka akan dianggap sebagai telah gagal. 
Persoalannya bukan sama ada kita patut bersyukur; sebaliknya untuk menilai sama ada kerajaan telah melaksanakan tugas dengan sewajarnya untuk rakyat. Jawapannya adalah tidak. 

SYA: Sekiranya kita mengambil tanda aras saudari Amelia yang menyatakan sesebuah negara yang tidak membekalkan KWSP kepada rakyatnya maka Negara itu adalah sebuah negara yang gagal. 
Sebaliknya, negara yang membekalkan perkhidmatan sedemikian tidak semestinya tidak berjaya. Oleh itu, sekirannya kerajaan Barisan Nasional sememangnya sudah membekalkan perkhidmatan sedemikan dan sudah mencapai tanda aras saudari Amelia iaitu kerajaan Barisan Nasional bukan merupakan sebuah kerajaan yang gagal maka mengapa lagi rakyat perlu mengundi untuk menolak sesebuah kerajaan yang tidak gagal? 
Lebih–lebih lagi cukai yang dikenakan oleh kerajaan Malaysia adalah antara yang paling murah di dunia (26%). Di negara seperti United Kingdom dan Jepun rakyatnya perlu memberi cukai sebanyak 50%. (Tiada juga pendidikan percuma di kedua–dua buah Negara yang membayar sebanyak cukai pada kadar 50%). 

Amelia: Sistem pendidikan kita telah gagal untuk menghasilkan pelajar yang berkualiti. Kadar jenayah meningkat begitu teruk sehingga tiada siapa yang berani berjalan berseorangan, walaupun di siang hari. 
Infrastruktur tidak cekap dan teruk penyelenggaraannya. Penduduk luar bandar masih tiada akses kepada kemudahan asas dan penjagaan kesihatan yang baik. Nilai mata wang kita telah jatuh mendadak dalam 30 tahun yang lalu. 
Kita juga telah kurang berdaya saing dari segi ekonomi (Filipina dan Indonesia dengan pantas mengejar kedudukan kami, dan kita jauh ketinggalan di belakang Singapura, dalam segala aspek.) Dalam 5 tahun yang lepas, ketegangan kaum memuncak dan di luar kawalan dengan ahli-ahli politik (iaitu Ibrahim Ali dan sepertinya) menimbulkan kebencian kaum dan mengeluarkan kenyataan yang menyinggungkan tanpa ditegur. 

SYA: Amelia sendiri juga merupakan seorang yang lahir daripada sistem pendidikan di Malaysia dan sekirannya benar Negara Malaysia tidak menghasilkan pelajar yang berkualiti maka adakah Amelia sendiri juga merasakan artikelnya juga kurang berkualiti disebabkan pendidikan kita yang kurang baik? Hutang GDP kita jauh lebih baik daripada negara Singapore yang hutang mereka mencecah lebih daripada 100% berbanding dengan negara Malaysia yang hanya pada kadar 53 % dan fakta ini juga mampu disebar sebagai fitnah oleh DAP bahawa negara kita akan bankrap ? GDP Negara Malaysia dibawah pemerintahan Perdana Menteri Najib adalah jauh lebih tinggi daripada Negara Singapura , Taiwan dan Indonesia yang disebut oleh saudari sepanjang 3 tahun yang lepas (2010 – 2013 ). 
Dari segi ekonomi juga, Malaysia mendapat kedudukan Negara ke–12 paling berdaya saing di dunia oleh Bank Dunia. 17 tahun daripada 30 tahun yang disebut oleh Amelia adalah pada ketika Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan Timbalan Perdana Menteri Malaysia dan juga Menteri Kewangan pada ketika itu. 
Kegagalan yang dilaporkan oleh Amelia hanya melambangkan Anwar Ibrahim tidak layak untuk menjadi Perdana Menteri kita kerana telah diberi peluang selama 17 tahun lamanya sebelum ini. 
Ibrahim Ali sudahpun dipecat dari UMNO pada tahun 2003 tetapi Pakatan Rakyat yang memberi kembali nyawa politik kepada Ibrahim Ali pada tahun 2008 apabila mereka membenarkan Ibrahim Ali bertanding atas tiket PAS di Pasir Mas. Pada ketika itu, mengapa DAP tidak mempersoalkan Ibrahim Ali?
*(Artikel ini adalah 1 bahagian daripada 3 bahagian)