26 September, 2009

Merbok dan Bagan Pinang perangai yang tiada beza

Ketua Pemuda Bahagian Teluk Kemang, Mohd Faizal berkata, pemilihan Isa sangat tepat kerana tokoh itu telah membuktikan kesetiaannya kepada parti, walaupun telah diambil tindakan disiplin dan ini merupakan contoh yang baik kepada ahli lain.

“Ini membuktikan kesetiaan itu merupakan satu perkara yang perlu kita utamakan, jadi bagi saya selaku Ketua Pemuda malah mungkin mewakili sebahagian Pemuda inilah yang patut menjadi idola kerana kita hendak mencari orang yang benar-benar setia pada parti.

Beliau juga seolah-olah mengugut jika parti menolak suara perwakilan, kononnya dikhuatiri UMNO akan melakukan kesilapan yang sama seperti parti LDP yang telah memerintah Jepun selama lebih dari 50 tahun tetapi akhirnya tewas.

Jika alasan setia kepada parti maka Isa Samad dikira calun yang sesuai untuk Bagan Pinang boleh kah mereka setia pada parti jika Najib meletak calun lain daripada Isa Samad atau mereka akan sabotaj untuk membuktikan calun pilihan Najib bukan pilihan mereka.

Najib dikira mudah membuat keputusan dan Isa haruslah akur seperti nasihat Tun Mahathir "Kalau saya jadi (Tan Sri) Isa, saya sendiri akan minta kepada parti supaya janganlah calonkan saya. Sebaliknya saya akan berusaha membantu mana-mana calon yang dipilih untuk berkempen.

"Dengan itu nama Isa akan jadi cukup harum, tapi di Malaysia budaya kita budaya nak semua," katanya kepada pemberita pada majlis Rumah Terbuka Aidilfitri di kediamannya di Seri Kembangan, dekat sini.

Apa bezanya Si Kitol di Merbok dengan Isa Samad di Teluk Kemang?