01 September, 2009

Tahniah kepada Datuk Abu Khamis, semoga tabah menempuh gelombang dan badai

KUALA LUMPUR: Datuk Abu Khamis, bekas Pegawai Khas kepada Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, dilantik sebagai Setiausaha Kerja Barisan Nasional (BN) yang baru berkuatkuasa serta merta.

Abu, 58, dilantik ke jawatan berkenaan bagi menggantikan Datuk Yaakob Mohammad.

Tengku Adnan yang juga Setiausaha Agung BN, memaklumkan mengenai pelantikan itu dalam satu kenyataan hari ini. - Bernama

Datuk Mokhzani dikenang oleh Pemuda UMNO Ketereh


Artikel ini di extract dari : Blog - pemudaumnoketereh.blogspot.com

IMPIAN KENCANA - DATO' MOKHZANI MAHATHIR
Group Chief Executive Officer

Dato’ Mokhzani bin Mahathir, was appointed to the Board on 25 November 2004 and presently he is the Non-Independent Group CEO of Kencana Petroleum. He graduated with a Bachelor of Science in Petroleum Engineering from the University of Tulsa, Oklahoma in 1987. He began his career as a Wellsite Opera¬tions Engineer with Sarawak Shell Berhad in 1987. He later joined Tongkah Holdings Berhad in 1989 and was appointed as the Group Managing Director, a post he held till 2001.

He was also the Chairman and Group CEO of Pantai Holdings Berhad till 2001. He now sits on the Board of Goldtron Ltd (Singapore), Kencana Capital Sdn. Bhd. and several private limited com¬panies. He is also the Chairman of Sepang International Circuit Sdn Bhd, a post he has held since 2003.
Dato’ Mokhzani currently serves as member of Remuneration Committee.

Lelaki ini kurang menyukai publisiti, tidak banyak bercakap dan lebih gemar berdiam diri. Anak ketiga kepada Tun Dr. Mahathir Mohamad, bekas Perdana Malaysia ini cukup mesra sewaktu menyambut kehadiran sidang editor Dewan Ekonomi di pejabatnya baru-baru ini. Kelewatan beliau hadir untuk temu janjinya dengan kami, telah disambut dengan ucapan mohon maaf dan rendah diri.

Gaya percakapannya tidak tumpah seperti bapanya, sekali gus mengingatkan kami pada era kepimpinan Tun Dr. Mahathir Mohamad sewaktu menerajui Malaysia selama 22 tahun. Jelas sekali, karisma dan ketokohan bapanya turut diwarisi Datuk Mokhzani Mahathir 47 tahun, Pengerusi Eksekutif Kencana Petroleum Berhad (Kencana) yang kini dilihat oleh pemerhati ekonomi sebagai salah seorang tokoh korporat yang disegani di peringkat antarabangsa. Dewan Ekonomi keluaran Ogos 2007 tidak terkecuali meletakkan Datuk Mokhzani dalam senarai 50 Ahli Korporat Terbilang Malaysia.

Kerancakan industri petroleum dunia yang semakin berkembang ekoran kenaikan harga minyak mentah dunia yang berterusan, telah membawa keuntungan yang cukup lumayan kepada syarikat yang berteraskan gas dan petroleum. Hal ini tidak terkecuali dinikmati Kencana Petroleum yang disenaraikan di Papan Utama Bursa Malaysia pada akhir tahun 2006. Kencana Petroleum, yang ditubuhkan lebih daripada 25 tahun lalu telah menunjukkan prestasi cemerlang dalam mengharungi industri petroleum domestik.

Kencana Petroleum merupakan sebuah syarikat yang menawarkan perkhidmatan kejuruteraan dan fabrikasi industri minyak dan gas di peringkat tempatan dan antarabangsa, dengan memberi tumpuan khusus dalam perkhidmatan kejuruteraan peralatan pengeluaran fabrikasi, kejuruteraan modul fabrikasi, kejuruteraan sistem proses skid fabrikasi, kejuruteraan, pemerolehan, pembinaan dan perkhidmatan pentauliahan (EPCC), perkhidmatan reka bentuk, perkhidmatan sokongan bekalan dan pengkhususan fabrikasi.

Melalui perkhidmatan yang ditawarkan oleh Kencana Petroleum ini, asas yang membangunkan syarikat tersebut ialah tahap kepakarannya yang lebih banyak menjurus ke arah penyelesaian permasalahan struktur kejuruteraan fabrikasi yang sangat kompleks dan rumit, dalam pada masa yang sama tidak berkompromi dengan aspek keselamatan dan kualiti yang telah ditetapkan. Kecemerlangan Kencana Petroleum menyediakan perkhidmatan terbaik dalam kejuruteraan dan fabrikasi petroleum telah menarik banyak syarikat asing untuk menjalinkan kerjasama yang berterus dengan mereka.

Dengan kata lain, Kencana Petroleum menawarkan perkhidmatan yang diperlukan oleh industri petroleum semasa. Hal ini termasuklah kepakaran kejuruteraan binaan dalam industri petroleum, kepakaran dalam hal-hal yang melibatkan reka bentuk platform cari gali dan perkhidmatan logistik yang melibatkan tapak fabrikasi di darat dengan platform cari gali di lautan.

Pada Oktober tahun lalu, anak syarikat Kencana Petroleum, Kencana Petroleum Ventures Sdn. Bhd. telah meluaskan operasinya melalui perjanjian sefahaman dengan Mermaid Drilling (Singapura) Pte.Ltd bagi menubuhkan firma usaha sama, iaitu Mermaid Kencana Rig 1 Pte. Ltd dalam bidang penggerudian. Kencana Petroleum menguasai 60 peratus saham dalam syarikat usaha sama tersebut, sekali gus membuktikan pengiktirafan tidak langsung syarikat asing terhadap kemampuan sebenar Kencana Petroleum dalam industri petroleum.

Sebelum itu pada tahun 2006, Kencana Petroleum mengaut keuntungan selepas cukai sebanyak RM27 juta dan keuntungannya meningkat sekali ganda setahun kemudian dengan mencecah RM57.16 juta. Kejayaan yang memberangsangkan ini, sudah cukup meyakinkan para pemegang saham Kencana Petroleum terhadap prestasi dan kekukuhan kewangan syarikat tersebut untuk masa akan datang.

“Alhamdulillah, kita berjaya mengembangkan syarikat daripada status Sdn. Bhd. kepada Berhad dan disenaraikan di papan utama Bursa Malaysia pada Disember tahun 2006. Nilai saham syarikat juga telah melonjak dari mula dibuka sekitar 41 sen menjadi 81 sen, dan kini mencecah RM2.40 sen seunit. Ini merupakan kejayaan yang cukup penting untuk kami.” Jelas Mokhzani seawal pertemuannya dengan Dewan Ekonomi. Mokhzani yang merupakan graduan dari Universiti Tulsa, Oklahoma di Jepun dalam jurusan Sains Kejuruteraan Petroleum turut merupakan seorang jurutera petroleum yang bertauliah.

Beliau berkhidmat dengan Sarawak Shell Berhad dan bertugas di pelantar laut Miri dan Bintulu pada tahun 1987 hingga 1989 sebelum terlibat dalam industri kesihatan dan kejuruteraan petroleum di Kuala Lumpur melalui pelaburannya dalam Tongkah Holdings dan Pantai Holdings sekitar tahun 1990 hingga 2000 .

Mengalami naik turun dalam dunia korporat sebelum menyertai Kencana Petroleum pada tahun 2001. Kegagalan beliau untuk terus mengekalkan pegangan 12.6 peratus saham dalam Tongkah Holdings dan 32.9 peratus dalam Pantai Holdings sewaktu krisis kewangan pada tahun 1997 sama sekali tidak “melayapkannya” dalam arus dunia korporat tempatan.

Dalam keadaan krisis kewangan yang semakin meruncing itu, Mokhzani membuat keputusan meletakkan jawatannya sebagai Penolong Bendahari Pemuda UMNO Malaysia dengan alasan untuk menumpukan perhatian terhadap pemulihan perniagaannya yang terjejas akibat krisis kewangan tersebut.

Nasib Mokhzani agak baik, apabila menemui Chong Hin Loon, pengasas Kencana Petroleum dan sekarang merupakan penasihat dan juga Timbalan Pengerusi Eksekutif Kencana Petroleum Berhad. Pada ketika itu, Chong Hin Loon sedang berusaha mencari rakan kongsi dalam kalangan bumiputera. Pertemuan dengan Mokhzani yang sememangnya arif dalam hal ehwal kejuruteraan petroleum benar-benar membawa tuah kepada Kencana Petroleum.

Sejak Mokhzani menyertai Kencana Petroleum pada tahun 2001, syarikat tersebut semakin berkembang dan memenuhi aspirasi penubuhannya. Impian Kencana Petroleum untuk menjana keuntungan selepas cukai melebihi daripada RM70 juta bagi tahun kewangan berakhir Julai 2008 kelak dijangka akan tercapai. Hal ini menurut Mokhzani, mampu direalisasikan kerana beberapa projek yang sedang dijalankan bakal memberi pulangan yang besar sehingga tahun 2009, selain disokong oleh harga minyak yang terus meningkat.

Kencana Petroleum hanya menjana perolehan tahunan sekitar 10 peratus daripada Petronas kerana industri petroleum di negara ini sama sekali tidak dapat lari daripada Akta Petroleum 1974, yang mengikat semua perniagaan petroleum dan gas di negara ini dengan Petronas. Lantaran itu, untuk meningkatkan pendapatan syarikat, Kencana Petroleum meluaskan operasi perniagaannya ke luar negara termasuk di Sudan, India, New Zealand, Australia dan Thailand. Setakat ini, Kencana Petroleum sedang menambah baik loji pengeluarannya di Lumut agar dapat menampung operasi dan permintaan domestik, di samping mengekalkan daya saingnya di peringkat antarabangsa.

Dengan prestasi kewangan syarikat yang baik dan rekod perkhidmatan yang cemerlang, maka tidak menghairankan, jika keyakinan yang ditunjukkan oleh Mokhzani sewaktu sidang media setelah syarikat tersebut dianugerahkan kontrak bernilai RM240 juta bagi membina projek Pusat Petroleum Asia di Tanjung Bin, Johor pada tahun lalu, dilahirkan dengan nada yang penuh semangat, katanya “Dengan sasaran pertumbuhan pendapatan dan keuntungan sekitar dua angka pada tahun ini (2007) dan tahun hadapan (2008), kami yakin mampu melepasi paras RM1.4 bilion dalam masa beberapa tahun lagi, setelah mencatat tempahan semasa sebanyak RM1.2 bilion. Selepas melepasi paras kontrak tersebut, kami akan mula melabur dalam perniagaan lain di peringkat global, tetapi tetap berkaitan dengan industri minyak dan gas.”

Kekuatan Kencana Petroleum sebenarnya amat jelas melalui kebijaksanaan barisan pengarah yang mengemudi syarikat tersebut, melalui penawaran khidmat yang komprehensif dalam penyelesaian masalah antara integrasi kejuruteraan dengan kelengkapan fabrikasi secara menyeluruh yang melibatkan pentadbiran, projek pengurusan, logistik dan pelbagai aspek kualiti. Selain daripada itu, ketepatan masa dalam menyiapkan sesuatu projek yang diberikan, secara tidak langsung telah menambahkan lagi kepercayaan syarikat lain yang ingin bekerjasama dengan Kencana Petroleum. Hal inilah yang menjadi kelebihan dalam perkhidmatan yang ditawarkan oleh Kencana Petroleum berbandingan dengan syarikat-syarikat petroleum swasta yang lain.

Bersesuaian dengan moto “Menjadi Peneraju dalam Penyediaan Perkhidmatan dan Penyelesaian Masalah dalam Industri Petroleum”, Kencana Petroleum semakin hampir membuktikan bahawa mereka sememangnya mampu untuk menjadi syarikat yang disegani dalam industri petroleum negara. Peningkatan pendapatan dan keuntungan Kencana Petroleum sejak tahun 2003 menjelaskan hakikat tersebut. Pendapatan Kencana Petroleum pada tahun 2003 mencecah RM74 juta, setahun kemudian meningkat menjadi RM181 juta. Manakala pada tahun 2005 peroleh pendapatan Kencana Petroleum mencecah hampir sekali ganda daripada tahun sebelumnya dengan perolehan RM271 juta, dan terus meningkat kepada RM437 juta pada tahun 2006 dan RM824 juta pada tahun 2007.

Selain pendapatan Kencana Petroleum yang meningkat saban tahun, tidak terkecuali keuntungan selepas cukainya juga turut meningkat. Pada tahun 2003, keuntungan selepas cukai Kencana Petroleum hanya sekitar RM6 juta. Namun demikian, jumlah tersebut meningkat melebihi sekali ganda pada tahun berikutnya dengan mencecah RM18 juta. Manakala pada tahun 2005, keuntungannya meningkat menjadi RM21 juta dan berterus sehingga tahun 2006 dengan mencatat RM27 juta dan RM57 juta pada tahun 2007.

Jelas, keuntungan yang berterusan ini melambangkan impian Kencana Petroleum yang sangat besar untuk menjadi pemain utama dalam industri petroleum negara pada masa akan datang.
About Kencana Petroleum Berhad:

"To be the preferred integrated solutions and services provider to the petroleum industry"
Kencana Petroleum Berhad has leveraged on the robust pace of development in the oil and gas sector and is firmly entrenched as the preferred integrated service provider for upstream players in the industry.

The Kencana Petroleum Group today possesses an enlarged integrated services offering that encompasses our core business of providing Engineering and Fabrication services as well as our new Marine Engineering and Operations Services businesses. Through our Marine Engineering capability, we are now involved in building, refurbishing, repairing and converting marine vessels, while under our Operations Services business, we are in a position to offer offshore drilling services as well as the charter of vessels and rigs. To build up our core capabilities and expertise, we have been pursuing expansion strategy through strategic alliances as well as mergers and acquisitions.

With strengthened capabilities and expertise, a workforce of 5,000 employees and an international footprint encompassing the Asia Pacific region, Africa and the Middle East, the Kencana Petroleum Group is committed to driving strong performance and delivering exceptional value.

Kencana Petroleum Berhad is a Malaysia-based investment holding company. The Company is engaged in providing engineering and fabrication services, as well as marine engineering and operations services businesses. Through marine engineering, it is involved in building, refurbishing, repairing and converting marine vessels.

The Company provides offshore drilling services, as well as charter of vessels and rigs, through its operations service business. Its subsidiaries include Kencana HL Sdn. Bhd., Kencana Marine Sdn. Bhd., Kencana Metering Sdn. Bhd., Kencana Infrastructure Sdn. Bhd. and Kencana Steelworks Sdn. Bhd., among others. The principal activities of the subsidiaries include integrated engineering and fabrication of oil and gas production facilities and drilling rigs; operation and management of fabrication yard; metering works, process skid systems and pipeline construction, and property investment. On September 5, 2007, the Company acquired Kencana Petroleum Ventures Sdn. Bhd.

Posted by PEMUDA UMNO KETEREH at Friday, May 15, 2009

Jepun : LDP tersungkur setelah setengah abad memerintah Jepun

Japan's main opposition Democratic Party leader Yukio Hatoyama
speaks to journalists at the Democratic Party of Japan
election headquarters in Tokyo August 30, 2009. (REUTERS/Issei Kato)


Parti Liberal Demokratik(LDP) Jepun telah tersungkur di tangan Democratic Party Of Japan (DPJ) setelah setengah abad memerintah Jepun.

"The situation in Japan is not one that allows me to savour my happiness. Many Japanese people have suffered from politics and they therefore wanted the DPJ to do well and wanted a change in government," kata pemimpin nya Yukio Hatoyama.

Kata salah seorang pengundi DPJ "It's not that the Democrats were good. I voted for them as a punishment for the LDP. The LDP has to change," said Etsuji Inuzuka, 47, who works in the furniture business.

UMNO harus belajar dari kejadian ini. Bunga-bunganya telah ada di dalam UMNO sendiri hari ini. Kekalahan UMNO dan BN dalam PRU12 sama lah seperti kata-kata Etsuji Inuzuka yang ingin menghukum LDP.

Terlalu banyak lakonan di dalam UMNO khasnya Merbok. Teguran-teguran yang positif ditentang dan dicaci maki sebagai alasan untuk mereka tidak mahu membuat perubahan.

Mereka masih berada di dalam zon selesa dan mengangkat hidung mendabik dada bahawa mereka adalah ”TUAN” di bumi Merbok ini.