02 May, 2013

"RED BEAN ARMY" MENDEDAHKAN SATU LAGI BENTUK PEPERANGAN DALAM PILIHANRAYATidak ramai yang tahu pergerakan siber trooper DAP “RED Bean Army” sehinggalah apabila didedahkan oleh beberapa orang dalam mereka baru-baru ini. 

Ia ditubuhkan 4 tahun dahulu sebaik selepas Tsunami politik 2008 bagi tujuan persediaan menghadapi pilihanraya untuk berberperang di alam siber bagi tujuan menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional. 

Sasaran mereka adalah pengundi-pengundi Cina khasnya yang di atas pagar. 

Medium-medium utama mereka ialah Facebook, Tweeter, Portal Berita, Blog dan media-media sosial lain. Mereka melantik ratusan trooper yang digajikan sepenuh masa di antara RM3,000 – RM8,000 seorang bergantung kepada kepakaran dan bidang tugas masing-masing.

Pusat operasi mereka ialah di Concorde Hotel, Kuala Lumpur dan KOMTAR, Pulau Pinang di samping mempunyai pejabat-pejabat operasi di beberapa negeri yang dirasakan strategik. 

Di antara kejayaan mereka ialah mencipta, menanam dan membina persepsi yang negatif dan buruk terhadap Barisan Nasional dengan memutar belitkan berita-berita di media konvensional utama

Semua fakta dan kebaikan diperburukkan mereka sehingga ia berjaya mendatangkan keraguan kepada pengundi Cina khasnya. 

Di samping itu mereka juga secara agresif melancarkan "character assassination” dengan menjatuhkan maruah pemimpin-peminpin berpengaruh dari BN dan sesiapa juga yang menyokong BN.

Contoh yang ketara ialah apabila artis-artis ternama antarabangsa yang datang untuk bersama program BN telah dihina mereka seperti  Michele Yeoh, PSY dan Jackie Chan. 

Dua orang artis Taiwan telah membatalkan konsert mereka di Penang kerana takut setelah diserangan. Yang lebih parah ialah mereka bukan setakat melancarkan serangan peribadi tetapi juga menyerang syarikat-syarikat yang melantik artis tersebut menjadi duta produknya bagi tujuan menghancurkan periok nasi artis tersebut. 

Sesungguhnya pilihanraya kali ini kita sedang berhadapan dengan satu lagi bentuk Perang Baru di samping cara perang lama seperti Perang Poster dan Perang Ceramah. 

Yang mendukacitakan masih terdapat calun-calun yang bertanding masih lagi teraba-raba mencari punat mana untuk ditekan di media sosial bagi menarik sokongan terhadap mereka.

MUHAMMAD MUHD TAIB : KETAGIHAN 'CANDU' POLITIK ATAU MENCARI ROH DI DALAM PAS?Allahyarham Tan Sri Aishah Ghani merupakan seorang tokoh veteran pejuang UMNO mengibaratkan politik itu adalah seperti candu baginya. “Politik itu candu mak” kata Tan Sri Aishah Ghani seperti yang dicerita oleh anak sulungnya, Shahirudin Abd Aziz, 65, ketika mengulas perjuangan ibunya.

Begitulah ibaratnya kepekatan dan tulinnya perjuangan Tan Sri Aishah Ghani seorang yang banyak berjasa kepada bangsa dan agamanya.  Mungkin ramai yang tidak sedar antara perjuangan atau tindakan yang mungkin dirasakan kecil dan pernah ditertawakan ialah apabila Tan Sri pernah mengusulkan supaya semua hotel diwajibkan meletakkan tanda arah kiblat. Ternyata hari ini tindakan itu membawa pengertian yang amat besar kepada umat Islam yang menginap di hotel-hotel setidak-tidaknya peringatan untuk bersolat serta tidak melakukan maksiat kerana Allah itu Maha Melihat.

“Candu” selain daripada membawa maksud kesetiaan tegar di dalam politik ia juga sudah pastinya akan membawa keresahan dan rasa ketagih jika tidak dapat berpolitik. Sebenarnya ketagihan orang poltik merupakan ketagihan yang luar biasa.

Maka tidak hairanlah jika terdapat penghijrahan beberapa tokoh veteran UMNO memasuki parti pembangkang kerana ketagihan ‘candu’ politik. Dan yang terbaru ialah Tan Seri Muhammad Haji Muhammad Taib bekas Menteri Besar Selangor yang merupakan tokoh UMNO yang yang dikira kental di dalam perjuangan UMNO selama 48 tahun keluar UMNO untuk mencari pelantar politik PAS. Mungkin kesepian di dalam UMNO membuat mereka keluar mencari ‘candu’ di  dalam parti pembangkang. UMNO kini yang sedang berada di dalam zon transisi evolusi membuatkan mereka sudah tidak relevan lagi dan mereka berhadapan dengan situasi yang sudah tepu serta tidak ada tempat kerana dipenuhi generasi pelapis.

Ketika berada di era kehebatan mereka di dalam UMNO dahulu, mereka lah yang kuat menyuntik semangat juang untuk generasi pelapis UMNO. Ucapan mereka berapi-api meremangkan bulu roma diselang seli tepukan gemuruh disamping  bergema laungan “Hidup UMNO! Hidup UMNO! Hidup UMNO!, UMNO Dulu Kini Dan Selamanya”.

Sebaliknya apabila generasi ini berkobar-kobar menyahut seruan mereka dan apabila tiba giliran generasi pelapis ini mengambil alih kepimpinan UMNO, mereka mula cemburu dan semangat juang yang mereka laung-laungkan selama ini luntur, lembek dan kendur. Ia ibarat tinggal sarung yang kosong sudah tidak ada rohnya lagi.

Warna sebenar diri mereka kini terserlah. “Dulu, Kini dan Selamanya” hanyalah retorik dan alat untuk merebut kuasa dan kepentingan politik mereka sahaja.  Apabila kemanisan UMNO habis diperah kini mereka mula berkata UMNO sudah tidak ada roh lagi dan konon PAS yang ada roh. Pembangunan fizikal juga dipersalahkan kerana konon tidak ada roh.

Hari ini apabila berada di atas pentas PAS, wajah mereka berubah dan nada ucapan juga sudah bertukar. Yang lembut menjadi bengis. Mereka berpeluk-peluk erat dengan pemimpin-pemimpin pembangkang yang pernah memaki hamun mereka dan parti mereka dahulu malah pernah mengkafirkan mereka. Mereka beralih arah 360 darjah menghentam kromo pemimpin-pemimpin UMNO generasi kini. Generasi yang mereka semai dan bentuk dahulu. Semua dasar hari ini dipersalahkan seolah-olah mereka tidak terlibat langsung dengan pengubalan dasar tersebut semasa di zaman keagungan mereka.

Apabila ini berlaku mereka kelihatan seperti beluncas di atas pentas menelan ludahan yang mereka kahakkan dahulu. Generasi pelapis memerhati mereka dengan penuh kecelaruan seperti badut sarkas yang sudah pencen menghibur dengan lawak-lawak pandir yang sudah ‘outdated’. Penat jerih keringat pemuda yang menjulang mereka, yang mengagung-agungkan mereka, yang menaikkan mereka dan yang menggantungkan poster mereka setiapkali mereka bertanding dalam pilihanraya masih lagi terasa basahnya. 

Kini mereka mencari roh di dalam PAS. Realitinya di dalam PAS sendiri sudah tidak ada roh lagi hanya tinggal kulit manakala isinya sudah tergadai. Mana ada rohnya jika demi kuasa dan politik kalimah Allah SWT sanggup dipertaruhkan dengan sewenang-wenangnya. Seharusnya mereka sedar bahawa roh PAS kini sudah berada di kaki Karpal Singh dan Lim Kit Siang, individu-individu inilah yang nyata sehingga mati mereka akan menentang Islam secara terang-terangan.  
Buktinya amat nyata  apabila kemasukan mereka sendiri ke dalam PAS pun ditentang hebat oleh Karpal Singh kerana rekod buruk  mereka dahulu. Mungkin Karpal Singh cukup sensitif ingin menjaga kesucian PAS dari tercemar dengan individu yang pernah curang dan berdosa. Sesungguhnya Karpal Singh tidak dapat mengampunkan dosa mereka yang dahulu.

Hakikatnya bukan roh yang dicari olehTan Seri Muhammad Mohd Taib tetapi beliau dilanda ketagihan ‘candu’ politik.