12 June, 2012

Peranan guru dan murid

Keputusan SPM 2011 pada tahun ini merupakan keputusan yang terbaik sepanjang lima tahun yang lepas.
Walaubagaimanapun keseluruhan keputusan masih terdapat jurang pencapaian di antara calun-calun luar Bandar dan calun-calun di Bandar. Calun-calun luar Bandar masih tercorot ke belakang dalam mata pelajaran English, Sejarah, Math, Pengajian Islam dan Moral Sudies.

Apa yang lebih menarik lagi ialah calun-calun luar bandar mengatasi calun-calun di bandar dalam subjek Sains. Mungkin guru-guru yang baik seharusnya di hantar ke luar Bandar dan tidak berkepol di di sekolah-sekolah dalam Bandar sahaja. Seperti menjadi amalan guru-guru yang tidak berprestasi dihukum dengan dihantar ke luar Bandar, secara tidak langsung pelajar-pelajar luar Bandar juga menerima tempias hukuman tersebut.

Realiti kehidupan di luar Bandar mungkin membantu pencapian mereka dalam mata pelajaran sains. Kehidupan harian mereka seperti bergelut dengan ayam kampong, keli, haruan, pakok-pokok ulam, ikan Karin, ikan semilai, petai, jering dan genuak berbanding dengan rakan-rakan mereka di Bandar yang hanya hidup di kota batu.

Murid yang cemerlang lahir dari bimbingan guru yang cemerlang. Pengalaman sahabat saya bekas guru cemerlang Tuan Syed Osman Mansor semasa diposting menjadi guru besar ke Sekolah Rendah Seri Gedong Sungai Petani yang merupakan di antara yang tercorot di daerah Kuala Muda di mana beliau telah ‘turnaround’ sekolah tersebut ‘from zero to hero’ seharus menjadi di antara ramuan dan pendekatan guru-guru muda hari ini.

ILMUAN ISLAM KENA GUBAL ‘ILMU PENGURUSAN NAFSU SYAHWAT’

Pendedahan mengenai pendidikan kesihatan reproduktif dan seks dilihat kurang berkesan kerana ibu bapa dan guru-guru segan membincangkan perkara itu secara terbuka
Setiausaha Agung Persekutuan Persatuan-persatuan Kesihatan Reproduktif Malaysia (FRHAM), Dr. Kamaruzaman Ali berkata, tidak banyak ibu bapa mampu membincangkan mengenai pendidika...n tersebut dengan anak-anak sedangkan mereka adalah individu paling layak.

Malah terdapat ibu bapa juga tidak mempunyai pengetahuan asas mengenai pendidikan itu. Keadaan yang sama juga berlaku di sekolah apabila guru-guru segan dan cenderung untuk mengelak daripada menyentuh mengenai topik berkaitan reproduktif dan seks malah masih ramai yang melihatnya dari sudut negatif.

Apabila seseorang pasangan Islam itu ingin berkahwin dan semasa aqad nikah salah satu tanggung jawab wajib suami dan juga isteri ialah nafkah zahir dan keperluan batin. Umum mengetahui nafkah zahir seperti keperluan hidup, harta dan wang tetapi umum jarang mengupas sedalam-dalamnya keperluan batin atau nafkah batin.

Batin dilihat sekadar hidangan sex di ranjang dimana itu hanyalah ‘the ends meet’ selepas proses-proses panjang seperti ilmu melalui pendidikan zuriat. Padahal ilmu ini sangat penting. Ilmu ini perlu diajar kepada anak-anak sebaik sahaja mereka aqil baligh di mana waktu itu nafsu mula bertunas.

Di ketika itulah anak-anak perlu dididik tentang imu Pengurusan Nafsu dan Syahwat supaya mereka pandai dan bijak mengurus shahwat mereka mengikut lunas-lunas kesucian Islam.

Kerana asas ilmu ini tidak kukuh maka kita sendiri tidak tahu bila kita mula tahu tentang sex, tentang syahwat malah ironinya kita tersipu-sipu malu dengan contoh-contoh ‘double meaning’ seperti ‘Pisang’, ‘Kerang’, Oyster’ dan lain-lain.

Kelompongan ini membuat generasi hari ini menuntut ilmu ini melalui laman-laman sesawang biru.