08 September, 2009

Mohon Biro Kebajikan UMNO Merbok tangani isu ini

(sumber Sinar Harian – 8/9/2009)
BEDONG - Seorang kanak-kanak perempuan berusia sembilan tahun yang tinggal di Kampung Kongsi 6 di sini memerlukan bantuan orang ramai bagi membolehkannya menjalani pembedahan jantung bagi menyembuhkan penyakit jantung berlubang yang dihidapinya.

Ibunya, Rosiah Din, 40, berkata, penyakit jantung berlubang yang dihidapi anak keenam dari tujuh adik beradik iaitu Nur Irma Adina Ismail itu baru sahaja dikesan beberapa hari lalu di Hospital Pulau Pinang dan doktor yang merawatnya mengatakan ada empat lubang di jantung anaknya.

“Doktor mengatakan sebanyak dua pembedahan perlu dilakukan dengan kos maksimum RM30,000 diperlukan untuk proses pembedahan tersebut.

Kepada orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan untuk Nur Irma Adina menjalankan pembedahan ini boleh menyalurkan sumbangan anda melalui akaun Bank Muamalat bernombor 0202-0017593-72-0 atas nama Rosiah Din atau boleh mengunjungi rumah mereka di alamat No 63, Kongsi 6, Bedong, Kedah atau menelefon mereka menerusi talian 012-4919872.

Kampung Kongsi 6 terletak dalam Bahagian merbok. Diharap sebelum PAS ambil isu ini pihak UMNO Bahagian Merbok perlu memberi perhatian dan tindakan yang sewajarnya. Biro Kebajikan UMNO Bahagian Merbok harus tampil mendahului isu ini.

Mana ketua wanita merbok dan jawatankuasanya??

(Ketua Wanita UMNO Merbok, Hajah Hafsoh Ahmad. sumber umnomerbok.com)

Seperti biasa banyak-banyak komen yang MT terima ada satu komen yang MT kira patut dibuat renungan dan dibuat pengajaran dari seorang yang mengelarkan dirinya Wanita Perihatin.

Berikut ialah komen beliau :

Wanita Prihatin said...

Salam Wanita Merbok, Aku tidak melihat wanita Merbok akan berubah..Maaf andai aku tersilap, tapi aku menaip di sini berlandaskan fakta. Kalau tidak percaya tanya sapa sahaja yang menghadiri Majlis Berbuka puasa semalam disertai dengan pemberian zakat kepada ibu-ibu tunggal di Masjid Taman Ria Jaya. Gembira aku dan terpana melihat mereka ini sudah berada di situ sejak awal jam 6.00ptg .Makna nya AJK wanita buat kerja kerana kedatanagan awal ibu tunggal ini.

Mereka ini paling jauh pun datang dari Tanjung Dawai dan ada juga dari Dun Bukit Selambau. Pastinya mereka ini telah dimaklumkan aturcara majlis pada hari itu. Berbuka puasa,SOLAT berjemaah(magrib& insyak), SOLAT sunat teraweh dan acara akhir adalah pemberian zakat kepada ibu-ibu tunggal dan penyelaras zon.


Apa yang sedihnya, makcik-makcik, tok-tok atau kakak-kakak yang sudah berumur ini selesai berbuka puasa mereka tak menunaikan atau mengerjakan solat fardu magrib.Entelah Insyak, apatah lagi sunat Teraweh. Sepatutnya mereka ini datang dari jauh -jauh buatlah sunat tahiyatul masjid atau tunaikan rukun islam itu, ini tidak.

Lepas makan sanggup mereka ini duduk bersembang, bergelak ketawa terbahak- bahak tanpa memperdulikan orang yang sedang mengerjakan solat.
Tidak menghormati rumah Allah langsung, dan tidak rasa bersalah kepada para jemaah yang kyusuk mengerjakan ibadah Allah itu.

Dengan membawa anak kecil yang riuh rendah berlari berkejarnya umpama siang hari seperti berada di taman permainan. pepatah ada menyatakan 'melentur buluh biar dari rebungnya'..MASYAALLAHH..apa yang hendak jadi hari ini.. Tidak mungkin dalam usia yang sudah senja begitu mereka ini ada alasan keuzuran. TIDAK MUNGKIN !!!
Semua sedia maklum, mereka ini datang dengan tujuan utama ke situ adalah untuk mendapatkan apa yang di janjikan iaitu beras, kain batik dan sedikit wang tunai.

Apalah salahnya berwuduk dan mengerjakan ibadah yang dituntut itu..Kelam lagi nampaknya dengan perlakuan dan sikap wanita hari ini. Bagaimana kalau mereka ini bersikap sebegini...anak- anak mereka ini akan mencontohi perlakuan ini andaikata ibu mereka, nenek-nenek mereka ini tidak berubah.


Apa yang isteri PM war-war dan galakan pada wanita hari ini khususnya Wanita Merbok hanya ibarat 'menuang air dalam daun keladi'.. Sedih aku, dengan sikap tetamu-tetamu ini. Kenapa tiada siapa pun datang untuk memberi teguran.

Mana ketua wanita merbok dan jawatankuasanya?? kenapa tidak di ajak mereka ini bersama -sama mengimarahkan masjid yang menjadi rumah Allah itu.


September 8, 2009 12:14 AM

MT ingin mengucapkan terima kasih di atas komen tersebut.