05 October, 2009

Pengerusi Biro Agama dalam UMNO sekadar membaca doa sebelum mesyuarat.

”Secara jujur, akui lah iklim dan suasana islamik tidak cukup kuat dalam UMNO untuk mereka yang ada semangat Islam rasa selesa boleh menumpang atau mengambil manfaat. Namun saya tidak menafikan UMNO juga ada membuka dan mengusahakan pelbagai ruang untuk Islam dalam kerajaannya. Itu kerajaan, namun di sudut parti jika ada program-program Islamik dalam UMNO ia amat terhad” kata Dr Zainal Abdin Asri, Bekas Mufti Perlis.

Di dalam kontek UMNO Bahagian Merbok, Pengerusi Biro Agama UMNO hanyalah untuk membaca doa sebelum mesyuarat atau dalam majlis-majlis anjuran bahagian. Malah di dalam beberapa majlis Pengerusi Biro Agama diperlekehkan dan dipandirkan kerana membaca doa terlalu panjang dan ada juga yang memberi amaran supaya Pengerusi tersebut jangan membaca doa terlalu panjang.

Apakah mereka lupa bahawa kandungan doa tersebut adalah untuk memohon kesejahteraan, kebahgiaan, keamanan, kedamaian dan segala kebaikan di dunia dan akhirat?

Jika pengerusi biro agama diberi amaran sedemikian ini bermakna mereka menolak kedamian dan kesejahteraan dan tidak hairanlah di lama bahagian selalu berlaku pergolakan dan persengketaan sesama mereka.

Mana Si Tajul - Perlu bantuan tampung kos rawatan suami

SUNGAI PETANI - Seorang pengawal keselamatan memohon bantuan dan sumbangan orang ramai yang prihatin mengenai masalah keluarganya yang memerlukan wang tambahan untuk membolehkan suaminya menjalani rawatan mencuci buah pinggang.

Pengawal Keselamatan itu, Normah Hamzah, 48, berkata, dengan pendapatannya sebagai pengawal keselamatan tidak cukup untuk menampung kos rawatan mencuci buah pinggang suaminya.

Normah berkata, suaminya, Ahmad Abdullah, 51, memerlukan rawatan mencuci buah pinggang atau hemodialisis sepanjang hayat sejak dikesan menghidap penyakit itu Januari lalu.

“Kami memerlukan RM162 untuk sekali rawatan hemodialisis itu dan dalam seminggu suami perlu menjalankan tiga kali rawatan hemodialisis yang memerlukan sekurang-kurangnya RM486 dalam seminggu untuk menampung kos tersebut.

“Sejak suami dikesan menghidap penyakit buah pinggang dan tidak mampu untuk bekerja, saya terpaksa keluar mencari rezeki sebagai pengawal keselamatan di sebuah kilang di sini dan keadaan bertambah susah apabila kami turut mempunyai seorang anak sindrom down yang memerlukan perhatian dan jagaan rapi,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di rumahnya di Flat Paya Nahu 2 di sini, semalam.

Normah berkata, sejak awal tahun ini Ahmad telah menerima RM300 sebulan sebagai wang bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan anak keduanya, Ameeynizam, 24, yang sindrom down juga turut menerima bantuan daripada JKM sebanyak RM150 sebulan.

Namun menurutnya, wang bantuan tersebut termasuk gaji bulanannya sebagai pengawal keselamatan sebanyak RM700 tidak mencukupi untuk menampung kos rawatan mingguan yang terpaksa dijalani suaminya itu.

“Ini kerana saya masih perlu menampung dua anak yang masih bersekolah dan jika suami dimasukkan ke hospital untuk menjalani rawatan, saya terpaksa mengambil cuti dan gaji saya tidak dikira pada masa saya bercuti yang menyebabkan pendapatan bulanan kami berkurangan,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Ahmad berkata, selain penyakit buah pinggang, dia turut menghidap penyakit kencing manis, jantung dan darah tinggi yang menyebabkannya tidak mampu untuk melakukan kerja-kerja berat.

Menurutnya yang dahulunya pernah bekerja sebagai pemandu bas ekspres, penglihatan kedua belah matanya pada masa ini juga semakin kabur yang menyebabkannya sering terlanggar sesuatu semasa berjalan.

“Saya juga tidak mampu berjalan dan bergerak terlalu aktif kerana mudah letih dan saya berharap ada pihak yang sudi membantu menyumbangkan wang untuk saya menjalani rawatan hemodialisis dengan segera,” katanya yang mempunyai empat orang anak.

Kepada sesiapa yang ingin menghulurkan sumbangan boleh menyalurkannya melalui nombor akaun Maybank 152107-993097 atas nama Normah Hamzah atau hubungi Normah di talian 013-5201474 atau terus ke rumah mereka di alamat Blok A-18, G16 Flat Paya Nahu 2, Sungai Petani.

(source Sinar Harian 5/10/2009)