07 June, 2011

Hayatilah dengan penuh mendalam Kata-Kata Aluan Ketua UMNO Bahagian Merbok

“Saya ingin menyeru kepada semua ahli-ahliUMNO Bahagian Merbok agar merapatkan barisan dan menghapuskan sikap iri hati, mengadu domba, dengki-mendengki dan cantas-mencantas sesama kita. Di antara kita ibarat carik-carik bulu ayam, bertaut jua akhirnya”.

Itu lah kata-kata aluan Ketua UMNO Bahagian Merbok yang tercatat dalam buku Persidangan UMNO Bahagian Merbok 2011 yang diedarkan kepada setiap perwakilan cawangan pada 28hb Mei 2011 di MRSM Merbok.

Kelazimannnya peratus yang membaca Kata-Kata Aluan di dalam buku tersebut amat sedikit sekali malah ada perwakilan yang langsung tidak buka beg yang diberi hanya digantung di tiang seri rumah sehingga tiba mesyuarat tahun hadapan atau menjadi sarang lelabah beranak-pinak.

Jika majoriti perwakilan tidak membacanya kerana sikap iri hati, mengadu domba, dengki-mendengki dan cantas-mencantas tidak berlaku di kalangan mereka sebaliknya berleluasa di peringkat kepimpinan atasan bahagian.

Maka ini bermakna mesej yang dibawa oleh Ketua Bahagian Merbok ini  yang sebenarnya ditujukan pada diri beliau sendiri.

Ada pada siapakah sikap iri hati, mengadu domba, dengki-mendengki dan cantas-mencantas ini?

“Ibarat carik-carik bulu ayam, bertaut jua akhirnya” apa kah bulu ayam sudah bertaut sejak berakhirnya pertandingan bahagian tempohari sehingga hari ini? Atau bulu ayam itu sudah koyak rabak, hancur bochai? apabila usaha-usaha untuk masyarakat oleh Datuk Arzmi Hamid sentiasa dipandang serong dengan penuh dendam dan curiga?

Inilah retorik politik yang cakap tidak serupa bikin. Depan lain belakang lain. Telunjuk lurus kelingking berkait.

UMNO hanya menang bersorak tetapi kampung tergadai

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal menyeru, semua Badan Perhubungan UMNO Negeri agar dapat mengesan 661,000 ahli yang belum mendaftar sebagai pemilih walaupun mereka layak mengundi.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Jeli baru-baru ini.

Setengah juta lebih ahli yang tidak mendaftar pemilih ini bukanlah satu angka yang sedikit dan jika dipermantapkan ia bakal menjadi satu gelombang yang kuat untuk menawan semula negeri-negeri yang UMNO kecundang.

Seringkali mereka yang mendaftar ahli UMNO keliru dengan pendaftaran mereka sebagai pemilih. Mereka berangkapan apabila telah mendaftar sebagai ahli UMNO ianya otomatik mendaftar sebagai pemilih.

Apabila terlalu sibuk bertanding di dalam UMNO mereka langsung terlupa bahawa yang sebenarnya mengundi di dalam pilihanraya itu lebih penting dari mengundi dalam pertandingan UMNO.

Akibatnya berkuasa di dalam UMNO tetapi kalah di dalam pilihanraya. Menang bersorak kampung tergadai.