17 November, 2010

Pengerusi Perkasa Kedah dipecat

Perkasa sebuah NGO yang berpengaruh dan bertaring memperjuangkan hak-hak Melayu seringkali disalah anggap sebagai sebuah NGO yang rasis. Perjuangan dan pendekatan yang mereka ambil sebenarnya diasaskan oleh UMNO di awal perjuangan menuntut kemerdekaan dahulu dan pembentukan Negara Malaysia sehingga memartabatkan bangsa Melayu dan Islam Negara ini.

Walaubagaimanapun sejak PRU12 pada 2008 yang lepas senario politik Negara telah berubah apabila UMNO dilihat tidak bertaring lagi untuk memperjuangkan hak-hak Melayu.

UMNO seperti melukut ditepi gantang memohon simpati dari kaum lain untuk mengekalkan hak-hak Melayu dan Islam dalam negara ini.

Menyedari ruang dan rongga di mana UMNO gagal, beberapa individu Melayu yang pada mulanya dilihat hanya golongan terpinggir telah bersatu mengambil inisiatif menubuhkan Perkasa. Pertubuhan yang “low profile” ini telah membiak begitu cepat sehingga ternyata menggugat pengaruh UMNO.


Apabila menyedari kebangkitan Melayu yang drastik melalui Perkasa terdapat bibit-bibit dan usaha untuk menghakis pengaruh ini. Baru-baru ini Pengerusi Perkasa Kedah, Syed Osman Mansor telah dipecat dari Jawatankuasa UMNO Bahagian Merbok oleh Ketua UMNO Bahagian Merbok.

Syed Osman, bekas Setiausaha Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin di bahagian Merbok dilihat lebih berpengaruh di akar umbi telah menjadi ancaman kepada Ketua UMNO Bahagian Merbok yang sedang gigih berusaha melobi diri sendiri untuk dicalunkan kali kedua sebagai calun Parlimen Merbok di dalam PRU13 yang dijangka tidak beberapa hari lagi menurut ramalan nujum Pak Belalang.

Sebenarnya tindakan-tindakan sebegini dilihat sebagai tidak bijak dan waras di dalam usaha untuk menyatukan kaum Melayu khasnya untuk mengembalikan keyakinan kaum Melayu pepecahan dalaman harus dielak samasekali. Melayu akar umbi tidak harus menjadi mangsa pemimpin yang mementingkan diri sendiri.

Pemimpin yang bijak harus merapatkan jurang perpecahan, yang retak diperbaiki ,yang ada dikemaskini dan yang jauh dirapati, menepati hasrat Perdana Menteri seperti di dalam ucapan penggulungan beliau di dalam Perhimpunan Agung UMNO baru-baru ini.