18 September, 2009

Tergurisnya hati seorang negarawan apabila dikecam oleh Partinya sendiri dan anak Kedah, negerinya sendiri

Dr Mahathir berkata, beliau amat sedih dan marah sekiranya kecaman datang daripada anggota partinya UMNO dan bekas anggota Kabinetnya sendiri seperti yang pernah berlaku.

Kata Tun "Ini bukan kali pertama saya dikecam. Dulu orang dah lupa macam mana pemimpin UMNO kecam saya. Nazri (Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz) dan Menteri Besar Kedah dahulu nak buang saya daripada UMNO.

"Saya duduk dalam UMNO dari mula parti itu ditubuhkan. Yang tegur saya ini belum beranak pun lagi," katanya.

Kenyataan Tun yang berulang-ulang ini ternyata beliau terguris amat sangat apa yang dilakukan terhadap beliau oleh Nazri Aziz dan Mahdzir Khalid, bekas MB Kedah.

Kecaman mereka pada ketika itu kerana keangkuhan mereka setelah menang hebat PRU 2004. Harus juga diingat sekongkol Mahzir Khalid pada ketika itu termasuklah Ketua UMNO Bahagian Merbok sekarang Tajul Urus Mat Zain bagai isi dengan kuku yang tidak habis-habis mengatur strategi mengecam Tun.

Tun merasa terguris yang amat sangat kerana Mahdzir Khalid adalah pemimpin Kedah dan beliau juga berasal dari Kedah tiba-tiba dikecam sebegitu hebat oleh anak watannya sendiri yang baru kenal dunia ini.

Lukanya ini ternyata tidak mudah pulih sehingga ke akhir hayat beliau.