28 September, 2009

Merbok PRU12, pengundi menolak calun bukan menolak parti

Bagi mereka yang tidak masak ataupun arif dengan suasana politik di Merbok akan menerima bulat-bulat pendapat yang menyatakan pengundi India dan Cina telah beralih dari BN kepada PR. Lapuran dan kenyataan ini hanya lebih kepada menutup bau hangit ketiak dengan semburan minyak wangi dari luar.

Tidak dapat disangkal pendapat ini mungkin berasas di kawasan-kawasan Parlimen lain tetapi ianya tidak berasas di Parlimen Merbok. Pola pengundian di Merbok agak unik sedikit.

Analisa ini disokong atas fakta penurunan pengundi China sebanyak 2.5% dan hanya sedikit peningkatan pengundi India iaitu sebanyak 0.2% hasil gerak kerja ADUN bukit Selambau yang dahulu Dato’ V Saravanan untuk meningkatkan pengundi India di Bukit Selambau agar menjadi kubu kuat beliau dan MIC.

Yang anihnya peningkatan pengundi Melayu sebanyak 3.1% atau 65.7% pada PRU12 jika dibandingkan sebanyak 62.60% PRU11 tidak langsung menaikkan peratusan pegundi Tajul. Ini ternyatalah pengundi Melayu tidak mengundi Tajul Urus Mat Zain.

Malah kekalahan Tajul amat teruk dan menjunam sebanyak 12,347 berbanding dengan perbezaan majoriti Rashid Din dan majoriti Tok Zam. Ini bermakna ada di kalangan ahli-ahli UMNO sendiri yang sebanyak lebih kurang 20,000 ahli tidak mengundi Tajul.

Taburan pengundi yang banyak di Taman Ria Jaya, Taman Ria, Bandar Aman Jaya dan Sungai Lalang ternyata gagal ditawan oleh Tajul Urus Mat Zain. Sikap-sikap pengundi di daerah-daerah ini lebih educated, mediocre dan celik politik. Kredibiliti negatif calun tersebar dengan cepat dan luas di daerah mengundi sini ditambah pula dengan isu-isu skandal panas dan sensasi.

Yang sebenarnya sejarah tidak pernah menipu, sikap songsang calun yang suka melakukan sabotaj bermula dari PRU 2004 lagi ternyata memakan dirinya sendiri.

Ini berlaku sebelum PRU2004 apabila nama beliau tidak diangkat sebagai calun Parlimen Merbok, beliau terlalu keciwa yang amat sangat sehingga menyepi diri dan melancarkan silent protest terhadap calun pada ketika itu Zainuddin Maidin.

Di sini jugalah bermulanya punca pergolakan Tajul dan Tok Arzmi Hamid dalam UMNO Merbok. Tajul lebih berkempen bukan untuk pilihanraya tapi lebih ke arah pemilihan UMNO untuk menumbangkan Tok Arzmi.

Yang menjadi parah ialah hasutan-hasutan kotor terus dilakukan sehingga kepada parti-parti komponen MCA, MIC dan PPP oleh pengampu-pengampu Tajul dan Tajul sendiri.

Di atas sebab-sebab dan akibat inilah Tajul kalah dalam PRU12. Senjata ternyata memakan tuannya. Ini bermakna pengundi menolak calun dan bukan menolak parti.