15 August, 2009

Kepimpinan UMNO Merbok seperti ULAR SAWA tiada gigi

Berikut ialah satu lagi pembongkaran yang dibuat oleh seorang bloggers yang menggelarkan dirinya sebagai ”jilid 3 ban Merbok”.

Jika ini ternyata betul dan terbukti bermakna UMNO Merbok dibawah Tajul Urus memang seperti ular sawa tiada gigi. Ular Sawa yang suka membelit dan akan menelan mangsanya hidup-hidup tanpa ada belas kasihan.

Berikut adalah pendedahan beliau :

jilid 3 ban merbok said...

AHLI UMNO MERBOK TERTIPU ATAU DITIPU ?

Kulit Buku Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Merbok cukup HEBAT, ditampal dengan gambar YAB Tajul Urus dan YB Dato Noh Omar. Adakah ahli-ahli UMNO meneliti Penyata penyata yang dilampirkan didalam buku tersebut ? jawabnya-- tidak, kalau ada pun berapa kerat sahaja yang betul-betul baca, faham dan menghayatinya !

PENYATA PENDAPATAN DAN PERBELANJAAN BAGI TAHUN BERAKHIR PADA 31 DISEMBER 2008 amat keliru dan mengundang banyak soalan, andaian dan mungkin berlaku PENIPUAN.

Contoh 1 :
Pendapatan Sewa tahun 2007 RM 72,000.0 Pendapatan sewa tahun 2008 RM 66,000.00 Terdapat perbezaan kekurangaan sebanyak RM 6,000.00 Sebenarnya pendapatan sewa yang diperolehi dari Pelita Nasi Kandar ialah sebanyak RM 15,000.00 sebulan dan dibahagi dua di antara Bahagian Sungai Petani dan Merbok.
Ini bermakna tiap-tiap Bahagian akan dapat RM 7,500. 00 sebulan (RM 7,500 KALI 12 BULAN = RM 90,000.00).


Sepatutnya Bahagian Merbok kena menunjukan RM 90,000.00 dalam ruang pendapatan sewa dan bukannya RM66,000.00.
PERSOALANNYA KEMANA PERGINYA WANG SEBANYAK RM 24,000.00 ?


Contoh 2:
Perbelanjaan untuk Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri tahun 2007 RM 23,880.00, Tahun 2008 tiada sebarang perbelanjaan, Mustahil ?

Nota 6 Perbelanjaan Pergerakan Wanita ,Pemuda dan Puteri tahun 2007 ialah:

Wanita RM 6,900.00
Pemuda RM 2,300.00
Puteri RM 14,680.00
Jumlah RM 23,880.00

Betul ka Puteri dapat peruntukan sebanyak RM 14,680.00?
JAWAPANNYA TIDAK! INI SATU PENIPUAN.


Contoh 3 :
Nota 7 - Lain-lain Perbelanjaan RM 78,318.50, apa yang dibelanjakan tidak diperincikan. Kemungkinan wang ini lesap dibelanja di BANDUNG ?
(August 15, 2009 3:31 PM )

Ahli UMNO Merbok tertipu

(lakonan semasa pilihanraya kecil Bkt Selambau)

Mana satu aktiviti pribadi mana satu aktiviti parti?

Menyingkap sisipan laporan aktiviti UMNO Bahagian Merbok dari Januari 2009 hingga Jun 2009 yang dibentang semasa Mesyuarat Perwakilan Bahagian baru-baru ini ternyata laporan tersebut sekadar melepaskan batuk ditangga.

Yang lebih melucukan ialah lampiran ”Keratan Akhbar dan Maklumat dari Blog Ketua Bahagian” semua yang dipaparkan adalah aktiviti lawatan peribadi Ketua Bahagian, Tajul Urus Mat Zain bukan UMNO Bahagian untuk menafaat ahli-ahli UMNO dalam Bahagian Merbok.

Blog ”Dari Meja Ketua UMNO Bahagian Merbok” tidak pernah ”up to date” dan dikemaskini dengan maklumat-maklumat semasa. Berita-berita yang dipaparkan seperti Ketua Bahagian menunggang motor semasa pilihanraya kecil Bukit Selambau sudah basi dan menjadi bangkai.

Disarankan kalau malas untuk ”update blog” lebih baik jangan buka blog kerana ia hanya memalukan warga bloggers.

”Orang blog depa pun nak blog, tapi tak faham apa itu blog?” kata salah seorang ahli UMNO muda Merbok yang ditemui.

Jika maklumat ”half past six” sebegini yang diketengahkan ianya amat memalukan UMNO Bahagian Merbok dan amnya ahli-ahli UMNO di dalam Bahagian Merbok yang dahagakan aktiviti dan bimbingan dari kepimpinan AJK Bahagian.

Kesimpulannya ahli-ahli UMNO cawangan telah tertipu dengan janji-janji manis Ketua Bahagian, Tajul Urus Mat Zain semasa berkempen untuk bertanding dalam pemilihan Ketua UMNO Bahagian menentang Dato’Arzmi yang lepas.

Yang mana satu ”Iblis”, Yang mana satu ”Malaikat”

 1. BILA ADUN BN lompat parti ke PR, halal. Bila ADUN PR lompat parti ke BN, haram (di Perak).
 2. Bila Mufti Perak sokong Pas, dia ulama terbilang. Bila Mufti Perak tegur Pas, habis dimaki hamun.
 3. Bila menang pilihan raya, puji SPR. Bila kalah, maki hamun SPR.
 4. Bila ADUN BN buat perbuatan tidak bermoral, kutuk habis-habisan. Bila ADUN PR yang buat disuruh berehat saja (Elizabeth Wong).
 5. Masa perintah Perak, cakap Raja Perak paling adil. Tapi bila dah hilang kuasa, tuduh Raja Perak macam-macam.
 6. Sebelum berkuasa, beria-ia hendak laksana hudud. Lepas dapat kuasa, cakap hudud tak wajib.
 7. Bila UMNO kata hudud sukar dilaksana, caci-maki-kafirkan habis- habisan. Bila DAP kata langkah mayat saya dahulu, Pas kata baiklah “Kami Dengar dan Taat”.
 8. Bila orang luar hina nabi berarak satu KL, bila Raja Petra Kamarudin (RPK) hina nabi, senyap membisu (mungkin orang Pas lebih sayangkan RPK dari nabi).
 9. Bila kerajaan naikkan harga minyak, marah menggila, bila kerajaan turunkan harga minyak, cakap itu hanya muslihat politik.
 10. Bila Pak Lah kata nak teruskan jambatan bengkok, kutuk Pak Lah sebab jadi patung Mahathir. Bila Pak Lah batalkan, pun kutuk Pak Lah sebab tidak dengar cakap Mahathir.
 11. Masa Pak Lah PM, desak Pak Lah undur. Bila Pak Lah nak undur ganti Najib, Hadi kata Pak Lah tak payah undur pulak.
 12. Bila PR buat demonstrasi, itu demokrasi. Bila BN buat demonstrasi, gesa polis ambil tindakan.
 13. Bila menang pilihan raya, itu namanya demokrasi. Bila kalah, ada pengundi hantu.
 14. Bila Kelantan mundur, salahkan Kerajaan Pusat. Bila negara maju, itu hasil sumbangan Anwar ke luar negara cari pelaburan tak langsung.
 15. Bila bersendirian bertakbir, sekarang bila berdua dengan DAP ber take beer! (di Selangor boleh jual arak di kawasan majoriti umat Islam)
 16. Bila mulakan ceramah, baca bismillah puji nabi. Masa tengah ceramah, habis semua yang berbeza pandangan di maki-hamun.
 17. Bila orang UMNO baca al-Quran dituduh hipokrit, bila orang DAP baca al-Quran (di DUN Perak) dipuji melangit.
 18. Bila UMNO (parti orang Islam) ajak berdamai kata pergi jahanam, bila DAP ajak bersatu kata setuju (biarpun terpaksa gadai prinsip).
 19. Bila Beng Hock mati tuduh kerajaan zalim, bila kerajaan tubuh inkues pula kata kerajaan ada konspirasi.
 20. Kalau Anwar bersumpah dengan nama Allah, benarlah Anwar, tapi kalau Saiful Bukhari bersumpah, dustalah kata-katanya dan boleh dimaki hamun secukup-cukupnya. Bahkan akuan bersumpah Raja Petra lebih dipercayai daripada sumpah laknat Saiful Bukhari.
 21. Kalau Anwar tak berani bersumpah, itu pun satu kebenaran tapi bayangkan kalau Saiful yang tak berani bersumpah, confirm dimaki habis-habisan.
 22. Bila UMNO tak laksana hudud disebabkan faktor ketidaksesuaian, Pas maki ramai-ramai. Tapi bila Azizan Razak kata hudud bukan keutamaan di Kedah, Pas kata itu ijtihad murni.
(Dipetik dari Utusan Malaysia 14/8/2009 dari tajuk asal “Perangai PAS pelik tapi benar”)