21 September, 2009

Analisa punca kekalahan Tajul Urus di Merbok.

MT telah membuat satu analisa yang terperinci punca-punca kekalahan YAB Dato' Tajul Urus Mat Zain di Merbok. Analisa ini telah dibuat selama satu tahun bermula dari tarikh kekalahan BN dalam PRU yang lepas.

Ia memakan masa kerana semua pembongkaran isu-isu, punca-punca, sebab dan akibat yang disimpan selama ini telah dicerita kembali kerana Melayu mudah lupa, cepat ghairah dan melatah. Jangkamasa yang dapat mereka menutup mulut hanyalah 6 ke 8 bulan, selepas dari masa tersebut acapkalinya mereka akan ghairah bercerita sesama sendiri apa yang yang sebenar nya berlaku.

Rumusan nya adakah kerana pengundi Cina tidak mengundi calun Melayu kah? Adakah kerana pengundi India tidak mengundi Tajul kah? Adakah pengundi Melayu jelak dengan calun kah? Adakah ahli-ahli UMNO tahu tembelang calun kah? Adakah sombong dan ego calun yang membuat pengundi atas pagar undi PKR kah? Mengapa pengundi muda di saat-saat akhir lari kepada Rashid Din? Calun bermasaalah atau parti bermasaalah? Faktor skandal calun banyak ahli UMNO yang tidak tahu tetapi pengundi tahu. PKR kuat atau UMNO lemah?

Semua akan terjawab setelah kupasan satu demi satu oleh penganalisa politik MT serta pertemuan "one to one approach" dengan pengundi-pengundi atas pagar, NGO, kaum muda, SB, wartawan dan ahli-ahli UMNO.

Analisa ini akan MT postkan secara peringkat demi peringkat. Semua nya ini sebagai pengajaran bagaimana untuk menawan kembali Merbok dan Kedah ke tangan BN.