24 December, 2011

Mufti Perlis menyinga apabila anaknya bukan warganegara Malaysia

PETALING JAYA: Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan meneliti kes Perlis Mufti Dr Juanda Jaya yang membangkit masaalah anak perempuannya yang dilahirkan di Sarawak menghadapi banyak halangan untuk memohon MyKad.

Dalam satu kenyataan hari ini, beliau berkata pegawai-pegawai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di Kuching telah memaklumkan kepada beliau bahawa, menurut rekod mereka, anak perempuannya berusia 12 tahun bukan warganegara Malaysia.

"Mereka tidak memberitahu saya masaalah ini semasa saya memohon MyKad minggu dahulu," kata Dr Juanda,yang merupakan dari kaum Melanau.

Beliau menambah bahawa pegawai-pegawai tersebut juga telah meminta beliau untuk menunjukkan sijil nikahnya.

Dr Juanda, yang isteri adalah warganegara Indonesia, berkata, anaknya mempunyai pasport Malaysia.

"Anak perempuan saya bersama kami ke Jakarta awal bulan ini untuk melawat saudara-mara kami di sana menggunakan pasport Malaysia," katanya, sambil menambah kaum Melanau dengan jelas dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan sebagai bumiputera.

Dr Juanda berkata rekod JPN telah menunjukkan bahawa anak perempuannya itu dengan jelas didaftarkan sebagai Melanau, namun dia tidak disenaraikan sebagai warganegara.

"Saya tidak faham bagaimana anak perempuan bumiputra Malaysia bukan warganegara Malaysia malah terdapat warga asing sedang diberikan kewarganegaraan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN)," katanya.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Lee Chee Leong berkata kementeriannya akan meneliti kes itu.
(Sumber : The Star)