23 December, 2011

"You know I'm Datuk now?"

Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah menyampaikan anugerah Datukship kepada tiga artis iaitu AC Mizal, Eizlan Yusof dan Ahmad Fadzli Yaakob.

Dalam perkembangan yang sama akhbar rakyat Sinar Harian 22/12/2011 mendedahkan seorang ahli perniagaan bergelar 'Datuk' ditahan reman selepas cuba menyogok beberapa pegawai polis yang sedang menjalankan siasatan kes jenayah komersial dipercayai ada kaitan dengan skandal Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC).

Hakikatnya dalam negara ini terlalu ramai sangat Datuk dan terdapat seorang korporat GLC wanita yang baru bergelar Datuk menjadi gila meroyan telah menghamput kakitangan syarikatnya kerana tersasul tidak ‘address’ beliau Datuk dalam satu majlis.

Katanya “U know I am Datuk now…so why don’t you address me Datuk?”.

Apa pun sesiapa juga yang bergelar Datuk itu hendaklah sedar bahawa semua gelaran dan darjah kebesaran itu hanyalah pakaian dunia semata-mata. Malaikat dalam kubur tidak mengenali pangkat dan darjah kebesaran awak.

Kepada AC Mizal apabila sudah mendapat gelaran Datuk kurangkan lah sikit terpekik terlolong semasa menjadi Juruacara program TV kerana anugerah itu datangnya dari institusi tertinggi negara ini Raja-Raja Melayu yang penuh dengan adat istiadatnya.