12 March, 2011

Mukhriz Mahathir "Float like a butterfly, sting like a bee"

Membaca buku memoir Tun M, “A Doctor In The House” seperti tidak boleh berhenti. Tulisan yang bersahaja, mudah dan ayat-ayat yang pendek membuatkan kita tidak terasa membaca buku setebal 809 muka surat.

Garapan selama 8 tahun itu dipersembahkan dengan menarik dan terasa begitu hampir dengan pembaca.

Apa yang menarik, di dalam ms217 beliau menyatakan bahawa di antara anak-anaknya Mukhriz lah yang lebih menyerupai beliau di dalam kontek sebagai seorang ahli politik.

“I think he resembles me the most. Helping peoples seem to gives him a lot of satisfaction, and he’s much more of a politician than the others”.

Buktinya dapat dilihat semasa pertemuan tertutup beliau dengan bloggers di mana terserlah auranya yang mirip Tun M. Provokasi-provokasi nakal bloggers yang diajukan pada beliau “diaddressnya” dengan tepat tidak simpang kelewang seperti sesetengah polikus “and he really mean business”.

Jika dahulu Mukhriz hanya dilantik sebagai Bendahari UMNO Negeri di mana persepsi rakyat hanya melihat peranan Bendahari selalunya pasif dan hanya ‘alat’ untuk menjana wang kepada parti tetapi hari ini ternyata peranan beliau lebih menyengat dan bakal berbisa.

Keputusan DS Najib melantik Mukhriz sebagai Timbalan Ketua Perhubungan UMNO Negeri Kedah ternyata memang tepat dan Kerajaan PAS pimpinan Ustaz Azizan dilihat bakal goyah dalam PRU13 yang akan datang atas faktor Mukhriz.

"He's not a politician promise to build bridges where there is no water" bisik salah seorang rakan blogger semalam.