09 January, 2014

TUJUH SIFAT CINA MALAYSIA YANG WAJAR MELAYU BERHATI-HATI

Pandangan di bawah ini disedut dari Buku The Chinese Dilemma tulisan Ye Lin-Sheng terbitan tahun 2003 East West Publishing, Australia. 

Ye Lin-Sheng berasal dari tanah besar China dan beliau merupakan seorang ahli perniagaan yang banyak menjalankan perniagaan di beberapa negara khasnya Malaysia, Hong Kong, Australia, Thailand, Singapura, Britain dan Amerika Syarikat. 

Melalui jalinan dan rantaian perniagaan beliau, beliau melalui banyak pengalaman yang melibatkan kaum Cina di negara-negara tersebut. Menurut pengalaman beliau di antara kaum-kaum Cina di negara tersebut, orang Cina di Malaysia lah yang paling tidak bersyukur, kejam serta mengkhianati perjanjian atau pun yang dipanggil perlembagaan. 

Di dalam buku tersebut, Ye Lin-Sheng menulis: 

1. Pengiktirafan orang Cina: 
Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang-orang Inggeris kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat. 
Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu.
Orang Cina Malaysia mereka sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik dan hebat.

2.Keangkuhan orang cina Malaysia: 
Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum Cina Malaysia. 
Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini. 
Sikap mereka suka cakap belakang dan menekan orang Melayu di mana sudah menjadi tabiat dan budaya mereka.
Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu mereka dianggap kolot dan pembelot bangsa Cina.

3.Perkauman orang cina: 
Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama memperalatkan tenaga dan kelebihan orang Melayu. 
Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kemahiran dan kecekapan kepimpinan Melayu terutamanya di dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial. 
Mereka jarang menyifatkan kejayaan Malaysia kerana orang Melayu. Mereka sering mendabik dada semua kejayaan di Malaysia ini adalah kerana orang Cina. 
Kerana itu orang-orang Cina yang berasal dari China tidak suka bergaul dengan Cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim itu. Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis.

4.Penghinaan orang Melayu: 
Sehingga hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah menghina terhadap orang Melayu. Di Di dalam dialek tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang membawa bermakna ‘orang hutan’ atau ‘orang liar’
Maknanya, bangsa yang tidak bertamadun. Orang Cina yang memeluk Islam dikatakan ‘masuk Melayu’. Jarang sekali ibu bapa orang Cina Malaysia membenarkan anak mereka menjadi askar atau polis kerana mereka menganggap kerja tersebut kotor dan eksklusif kepada kaum Melayu. 
Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan tamadun Cina lebih tinggi berbanding budaya dan tamadun Melayu termasuklah penggunaan membersihkan najis dengan menggunakan tisu dianggap lebih bertamadun. 
Umumnya, orang Cina boleh menerima ‘ketuanan orang putih’ kerana menganggap tamadun dan budaya Barat lebih baik, tapi tidak terhadap orang Melayu-Bumiputera.

5. Sikap negatif orang Cina: 
Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka. 
Kebanyakan Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan usahawan atau syarikat Melayu dimana mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti sikap orang cina berniaga. 
Yang sebenarnya majoriti orang Melayu adalah peniaga tulen yang jujur dan kejayaan dicapai menerusi kerja keras mereka. 
Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran mereka menerima hakikat bahawa orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat.

6.Isu Tuan Rumah: 
Siapakah tuan rumah negara Malaysia? Ia adalah orang Melayu selaku tuan rumah, dan orang Cina dan India sebenarnya hanyalah tetamu ataupun dipanggil menumpang kerana tiada tempat. 
Orang Cina Malaysia sepatutnya malu kerana asalnya datang untuk menjadi pekerja dan selepas diberi kerakyatan akhirnya mereka ingin merampas serta menindas tuan rumah. Sudahlah mereka datang dengan jumlah yang besar serta ramai. Jika saya (Ye Lin-Sheng, penulis Buku) adalah orang Melayu, saya tidak akan membenarkan perlembagaan dan sosial kontrak dicabar. Saya sendiri akan merasakan maruah dan penghormatan saya akan tercalar.

7. Orang Melayu sebenarnya sedang dijajah Cina: 
Tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah bangsa yang bersopan santun dan seorang penyabar. Sudahlah mereka bersusah payah berjuang untuk membebaskan diri dari jajahan barat. Sekarang mereka perlu bersusah payah untuk mendapat tempat dalam ekonomi yang ditakluk oleh orang Cina pula. 
Sepatutnya orang Cina yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana sudi memberi peluang menjadi kerakyatan. Sesunggunya saya selaku orang asal dari China berasa malu dengan sikap bangsa saya yang tinggal di Malaysia.
Tidak ada perkataan yang dapat saya berikan kerana dasar orang cina terlalu keras, ekstrim serta perkauman. 

Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal serta menyebarkan ideologi Komunis. 

Sebenarnya jujur saya mengatakan orang Cina Malaysia sedang menjajah orang Melayu, mereka seperti menganggap bahawa orang Melayu adalah musuh yang nyata.