23 November, 2010

Mengapa Datuk Lee Chong Wei menangis?

Beberapa athlet wakil negara yang terdiri dari kaum Cina ternyata telah berhempas pulas bertanding di dalam Sukan Asia di Guangzhou China untuk mendapatkan pingat emas serta menjulang nama Malaysia di mata dunia.

Semangat kenegaraan yang diterjemahkan oleh mereka ternyata tidak kurang hebat apabila menentang persaing-persaing yang terdiri dari athelit yang datang dari keluarga nenek moyang mereka, Negara China.
Satu insiden yang menyentuh perasaan ialah Datuk Lee Chong Wei yang gagal ditangan Lin Dan dari China.

Beliau menangis kerana terlalu keciwa sehingga memasuki bilik persalinan dan terasa pilunya sehingga tidak mampu bertemu media. Keazamannya membawa pingat emas dalam kejohanan ini untuk negaranya Malaysia mengatasi sentimen kaumnya dan nenek moyangnya.

Itulah cintanya seorang athelit 1Malaysia yang seharusnya dikagumi oleh rakyat-rakyat 1Malaysia dalam Negara yang sama-sama kita bina ini.

Hakikatnya semangat kesukanan tidak pernah mengenal batasan kaum yang telah lama dibina sejak negara ini mencapai kemerdekaan, hanya yang selalu mengambil kesempatan untuk memisahkan keharmonian kaum ini ialah parti politik chuvanis seperti DAP yang sentiasa mengapi-apikan hak-hak yang telah sedia termaktub.

No comments:

Post a Comment

(Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.