12 June, 2012

ILMUAN ISLAM KENA GUBAL ‘ILMU PENGURUSAN NAFSU SYAHWAT’

Pendedahan mengenai pendidikan kesihatan reproduktif dan seks dilihat kurang berkesan kerana ibu bapa dan guru-guru segan membincangkan perkara itu secara terbuka
Setiausaha Agung Persekutuan Persatuan-persatuan Kesihatan Reproduktif Malaysia (FRHAM), Dr. Kamaruzaman Ali berkata, tidak banyak ibu bapa mampu membincangkan mengenai pendidika...n tersebut dengan anak-anak sedangkan mereka adalah individu paling layak.

Malah terdapat ibu bapa juga tidak mempunyai pengetahuan asas mengenai pendidikan itu. Keadaan yang sama juga berlaku di sekolah apabila guru-guru segan dan cenderung untuk mengelak daripada menyentuh mengenai topik berkaitan reproduktif dan seks malah masih ramai yang melihatnya dari sudut negatif.

Apabila seseorang pasangan Islam itu ingin berkahwin dan semasa aqad nikah salah satu tanggung jawab wajib suami dan juga isteri ialah nafkah zahir dan keperluan batin. Umum mengetahui nafkah zahir seperti keperluan hidup, harta dan wang tetapi umum jarang mengupas sedalam-dalamnya keperluan batin atau nafkah batin.

Batin dilihat sekadar hidangan sex di ranjang dimana itu hanyalah ‘the ends meet’ selepas proses-proses panjang seperti ilmu melalui pendidikan zuriat. Padahal ilmu ini sangat penting. Ilmu ini perlu diajar kepada anak-anak sebaik sahaja mereka aqil baligh di mana waktu itu nafsu mula bertunas.

Di ketika itulah anak-anak perlu dididik tentang imu Pengurusan Nafsu dan Syahwat supaya mereka pandai dan bijak mengurus shahwat mereka mengikut lunas-lunas kesucian Islam.

Kerana asas ilmu ini tidak kukuh maka kita sendiri tidak tahu bila kita mula tahu tentang sex, tentang syahwat malah ironinya kita tersipu-sipu malu dengan contoh-contoh ‘double meaning’ seperti ‘Pisang’, ‘Kerang’, Oyster’ dan lain-lain.

Kelompongan ini membuat generasi hari ini menuntut ilmu ini melalui laman-laman sesawang biru.

3 comments:

  1. Hang dah mula merapu tak ketahuan hala ..konon nampak macam bijak mengutaraka isu atau persoalan tapi hampeh. Hang buat lah buku rujukan untuk Pengurusan nafsu shahwat aku pon nak tumpang baca.

    ReplyDelete
  2. Mohon jasa baik tuan untuk linkkan blog kedaqkini.blogspot.com dalam blog tuan.. terima kasih

    ReplyDelete
  3. Ilmuan Islam memang dah lama gubal ilmu ni, dah beribu tahun dah. Masalahnya ialah orang islam yang tak mau belajar agama,sebab tu tak tau..termasuk ler Dr Kamaruzaman ni, dia sendiri pun tak ngaji agama, pasai tu x tau yang ulama dah beratus-ratus tahun, bahkan ribuan tahun karang kitab-kitab berkiatan nafsu syahwat & hubungan suami isteri ni. Nampak sangat Dr ni x buat kajian....apa daaa punyer Dr lee...Nampak suggestion mcm cerdik, rupernyer x cerdikk....pi ngaji agama ler Dr...mcm2 ada...jgn dok baca buku omputeh jerr...

    ReplyDelete

(Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.