30 October, 2011

Pentadbiran Kerajaan PAS Kedah lembab dan tidak kreatif sehingga kedatangan pelancung menjunam.

Sun, Jan 29, 2011
New Straits Times


ALOR STAR, Malaysia - bilangan pelancong yang melawat negeri itu menjunam. Menteri Pelancongan Datuk Seri Dr Yen Yen Ng berkata penurunannya bermula sejak Pakatan Rakyat mengambil alih pentadbiran kerajaan selepas pilihan raya umum 2008.

Beliau berkata kira-kira 2.5 juta pelancong melawat Kedah antara Januari dan September pada tahun 2009 tetapi angkanya menjunam sebanyak hampir 600,000 pelancong dalam tempoh yang sama tahun lepas.

"Terdapat juga penurunan kira-kira 11 peratus dalam jumlah ketibaan pelancong asing di Kedah tahun lepas, bilangannya hanya 800,000 berbanding dengan kira-kira 900,000 tahun sebelumnya," katanya di sini semalam.

Beliau di sini untuk menghadiri mesyuarat negeri kepimpinan MCA.

Dr Ng berkata walaupun Langkawi terus pelancongan destinasi yang paling popular, bilangan pengunjung ke tanah besar Kedah, terutamanya ke Alor Star dan Sungai Petani, telah menurun secara drastik.

"Di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan, kerajaan telah meluluskan RM115 juta (S $ 48,27 juta) untuk 129 projek-projek berkaitan dengan pelancongan.

"Kedah adalah antara beberapa negeri dengan bilangan projek yang banyak diluluskan tetapi ia telah gagal untuk menarik pelawat."

Dr Ng menyalahkan lembabnya kerajaan negeri pimpinan Pas dengan idea yang kreatif dan inovatif untuk mempromosikan negeri ini.

"Kerajaan Pas negeri pimpinan perlu belajar dari kerajaan Melaka atas kejayaan dalam mempromosi dan menarik pelancong."

No comments:

Post a Comment

(Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.