19 March, 2010

Tok Det godam Kedah Corporation Bhd

Bekas Menteri Besar Kedah, Tok Det Khalid nampaknya bangun gagah menghentam KCB kerana kegagalan Kedah Corporation Berhad (KCB) menguruskan projek pelaburan pembalakan di Papua New Guinea sehingga dikatakan mengalami kerugian RM4 juta membuktikan Kerajaan Negeri bawah Pakatan Rakyat (PR) gagal mengurus tadbir syarikat milik kerajaan (GLC) dengan baik.

Tok Det mendakwa beliau lebih bijak menguruskan KCB semasa beliau menjadi pengerusi dahulu dan Tajul Urus Mat Zain menjadi CEO dan telah berjaya melaksanakan beberapa projek utama seperti projek jutaan ringgit pembinaan padang golf di Langkawi.

Hari ini KCB hancur di bawah pentadbiran PR kerana gagal didalam pelaburan ke luar negara seperti pembalakan di Papua New Guinea dan silap kerana mengimport daging lembu segar dari Indonesia dan Australia.
Seharusnya Ustaz Azizan mendengar cadangan bernas Tok Det ini agar KCB hanya tumpu kepada pelaburan dalam negara sahaja kerana “team” Ustaz Azizan tidak berpengalaman di dalam mentadbir perniagaan apatah lagi untuk menguruskan syarikat besar seperti KCB ini.

Ketua Pegawai Eksekutif mestilah mereka yang bijak dan ada “contact” yang luas bukannya daripada orang politik atau bekas guru pencen yang hanya makan komisyen.

Sebelum banyak lagi SLC (State Link Company) ‘gulung tikar’ Ustaz Azizan harus membuat rombakan besar-besaran Pengerusi dan CEO syarikat-syarikat ini. Ini bagi memulihkan kembali kepercayaan rakyat tentang kewibawaan PAS memerintah negeri Kedah Sejahtera dan terus memerintah lagi dua atau tiga penggal.

Perubahan harus berlaku agar rakyat Kedah tidak membawa spanduk “MENGATA DULANG PAKU SERPIH”.

2 comments:

 1. Merbok times, mengapa sudah tak sebisa dahulu? Seperti menyetujui sesuatu yang dibenci..Seperti terikat dan membela..

  ReplyDelete
 2. CCZ,
  Harap maaf, Merbok Times sudah diambil-alih pengurusan yang baru.
  MT akan kembali berbisa setelah selesai beberapa urusan pengambil-alihan.

  Terima Kasih kerana masih setia.

  MT

  ReplyDelete

(Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.